Transportudvalget 2013-14
L 64
Offentligt
1334355_0001.png
1334355_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
13. februar 20142013-4611
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 10. februar 2014 stillet mig følgende spørgsmålvedrørende L 64 - Forslag til lov om ændring af postloven (Ændringer i vilkårfor varetagelsen af befordringspligten og præciseringer af lovens anvendelses-område, post til døren m.v.), som jeg herved skal besvare. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Hans Christian Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 178

§ 4, stk. 2, litra b, iv i udkastet til regnskabsreglementet for Post Danmark A/Saf den 5. februar 2014 (jf. L 64 – bilag 23) lyder som følger: ”Fællesomkostnin-ger, der er nødvendige for at levere både tjenester, der er omfattet af befor-dringspligten, og tjenester, der ikke er omfattet af befordringspligten, fordelespå en passende måde (…).” Hvem definerer begrebet ’passende måde’? I fald afTrafikstyrelsen, hhv. Transportministeriet, hvilke principper ønsker Trafiksty-relsen, hhv. Transportministeriet at bruge til at definere ’passende’ – og vil det igivet fald kunne ske efter trækket på Post Danmarks infrastruktur (målt vedvægt og/eller volumen)?

Svar:

Medlemsstaterne skal ifølge postdirektivet udpege en national forvaltnings-myndighed for postsektoren til at varetage de opgaver, der følger af direktivet.Det drejer sig bl.a. om overholdelse af minimumskrav til befordringspligten,om regnskabsforhold, efterlevelse af kvalitetsstandarder m.v. hos den befor-dringspligtige postvirksomhed.Trafikstyrelsen er udpeget som national forvaltningsmyndighed i Danmark.Det følger endvidere af direktivet, at den nationale forvaltningsmyndighed –dvs Trafikstyrelsen – skal udpege et kompetent organ, som er uafhængig afPost Danmark. Dette organ skal kontrollere, at virksomhedens regnskaber erforenelige med de omkostningsfordelingssystemer, som er fastlagt i direktivetsartikel 14, jf. § 4 i udkast til regnskabsreglement af 5. februar 2014.Som uafhængigt organ basere Trafikstyrelsen sig på en statsautoriseret revisor,der skal udstede en erklæring om, hvorvidt regnskaberne er forenelige medomkostningsfordelingssystemerne i reglementet. Den pågældende revisor erudpeget af ejerne på generalforsamlingen i selskabet.Trafikstyrelsen modtager denne revisorerklæring, og Post Danmark offentlig-gør den på hjemmesiden.
Det er derfor Trafikstyrelsen, der tager initiativ til at få defineret de nøglebe-greber og andet, som er nødvendige i dialogen med Post Danmark. Det skermed inddragelse af den nødvendige sagkundskab.Trafikstyrelsen vil som et led i udstedelsen af det kommende regnskabsregle-ment gennemgå grundlaget for Post Danmarks interne produktøkonomiopgø-relser med Post Danmark for at sikre, at disse lever op til postdirektivet ogdermed regnskabsreglementets krav.Dette sker tillige under hensyntagen til den konkurrenceretlige retspraksis. Itvivlstilfælde kan Trafikstyrelsen involvere konkurrencemyndighederneog/eller Kammeradvokaten.
Side 2/2
Medvenlighilsen
Magnus Heunicke