Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
L 6
Offentligt
1296758_0001.png
1296758_0002.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. november 2013Asyl- og VisumkontoretPernille Bjørnholk2013-0037-0047930500
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven (Revision af visumregler, akkrediterings-ordning for udenlandske virksomheder, justering af karensregler, afslags-kompetence til danske repræsentationer, beregning af kortvarige opholdm.v.) (L 6), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspoli-tik har stillet til justitsministeren den 9. oktober 2013. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra medlem af Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven (Revision af visumregler, akkrediteringsordning for uden-

landske virksomheder, justering af karensregler, afslagskompetence

til danske repræsentationer, beregning af kortvarige ophold m.v.) (L

6):

”Vil der også være mulighed for at forhåndsgodkende uden-landske foreninger, organisationer mm. under "Red-Carpet"modellen?”

Svar:

I overensstemmelse med anbefalingerne fra den tværministerielle arbejds-gruppe om revision af visumreglerne vil det både være muligt at akkredite-re erhvervsvirksomheder og visse uddannelsesinstitutioner, foreninger ogorganisationer under ”Red Carpet”-ordningen.Ordningen er først og fremmest tiltænkt erhvervsvirksomheder, men ud-dannelsesinstitutioner, foreninger og organisationer vil også efter en kon-kret vurdering kunne akkrediteres, hvis Danmarks samarbejdsrelationer tiludlandet taler for at imødekomme ansøgningen.Ved etableringen af ”Red Carpet”-ordningen på forskellige repræsentatio-ner forudsættes det, at repræsentationerne tilpasser ordningen på baggrundaf den generelle asyl- eller immigrationsrisiko, der kendetegner det rele-vante land eller område. På steder, hvor der generelt er en relativt stor risi-ko for, at ansøgerne vil benytte et visumophold til at søge asyl eller i øvrigttage ulovligt ophold, vil repræsentationerne således stille relativt store kravtil en virksomhed i forbindelse med akkrediteringen, ligesom de konkreteordninger bør finde anvendelse på en forholdsvis snæver kreds af visum-ansøgere. Omvendt bør der ikke stilles særligt strenge krav til hverkenvirksomheder eller ansøgere i de lande/områder, hvor risikoen for misbruger minimal.Ved indførelsen af Red Carpet-ordninger skal repræsentationerne indhenteoplysninger fra Udlændingestyrelsen vedrørende aktuelle asyl- og immi-grationstendenser, således at disse oplysninger kan indgå i overvejelserneom, hvordan ordningen skal udmøntes på den pågældende lokalitet.
2