Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
L 35
Offentligt
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
31. marts 2014
Besvarelse af spørgsmål 17vedrørende L 35 stillet af Erhvervs-,
Vækst- og Eksportudvalget den 17. januar 2014
Spørgsmål:
Der ønskes en nærmere redegørelse for, hvilke uddannelses- og kompe-tencemæssige krav, der vil blive stillet til de uddannelser, der giver ad-gang til en autorisationsprøve med henblik på at få delautorisation.Svar:
De nye uddannelsesforløb vil blive afviklet inden for gældende regler,herunder i tråd med reglerne for optagelse på de eksisterende installatør-uddannelser.Studerende ved de nye uddannelsesforløb vil skulle bestå en delautorisa-tionsprøve, som fastlægges af Sikkerhedsstyrelsen. Prøven har til formålat sikre, at den pågældende person er i stand til at varetage rollen somfagligt ansvarlig i en virksomhed med delautorisation og således udgøreen vigtig bestanddel af sikkerheden på autorisationsområdet.Det er afgørende, at de studerende, der påbegynder et uddannelsesforløbmed henblik på delautorisation, har de nødvendige forudgående kompe-tencer.Der vil være adgang til de nye uddannelsesforløb for ansøgere med enuddannelse som elektriker eller inden for vvs-området og for ansøgeremed kvalifikationer, som kan sidestilles med disse. Disse grupper vil lige-ledes kunne optages på de eksisterende installatøruddannelser. Endeligtvil der være adgang til de nye uddannelsesforløb med henblik på delauto-risation for ansøgere, som uddannelsesinstitutionen skønner, efter rele-vant opkvalificering, har de nødvendige faglige forudsætninger.Den vurdering foretages af uddannelsesinstitutionerne, der har erfaringenmed vurderingen af ansøgeres kompetencer i forbindelse med optag på deeksisterende installatøruddannelser. I dag kan erhvervsakademierne ladeen studerende optage på en af de eksisterende installatøruddannelser påbaggrund af en individuel kompetencevurdering af ansøgerens samledeviden, færdigheder og kompetencer, uanset hvor ansøgeren har erhvervetdisse.Opkvalificeringen vil kunne løftes inden for rammerne af arbejdsmar-kedsuddannelserne (AMU). I henhold til lov om arbejdsmarkedsuddan-nelser m.v. kan de såkaldte efteruddannelsesudvalg, som er nedsat af ar-bejdsmarkedets parter, udvikle nye arbejdsmarkedsuddannelser, der vil
ERHVERVS- OGERHVERVMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/2
kunne give studerende med en erhvervsfaglig uddannelse – for eksempelen tømrer – adgang til nye delautorisationsgivende uddannelser på aka-demi-niveau. I efteruddannelsesudvalgene er bl.a. TEKNIQ, Dansk Metalog DI repræsenteret.Konkret har University College Nordjylland (UCN) vurderet behovet foropkvalificering for en tømrer, der påtænker at begynde på et uddannelses-forløb målrettet delautorisationsområdet el i boliger. UCN vurderer, at entømrer, forud for påbegyndelse af uddannelsesforløbet, vil skulle gen-nemføre et 10-ugers praktiskfagligt forløb, svarende til det praktiskfagli-ge indhold på elektrikeruddannelsen, der er rettet mod el i boliger.For nogle erhvervsuddannelsers vedkommende vil opkvalificeringen væ-re lang, mens andre erhvervsuddannelser i forvejen indeholder flere ele-menter, som er direkte relevante, hvorfor opkvalificeringen vil være kor-tere.