Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
L 33
Offentligt
1303729_0001.png
1303729_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 25. november 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMANISags nr.: 1107823Dok nr.: 1345151
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 20. november 2013stillet følgende spørgsmål nr. 8 (L 33) til ministeren for sundhed og forebyggel-se, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Christi-an Schmidt (V).Spørgsmål nr. 8:”Vil ministeren redegøre for, hvordan man i dag udmønter reglerne for adgangtil eksperimentel kræftbehandling i udlandet, og hvilke konsekvenser vedtagel-sen af L 33 vil have i den sammenhæng?”Svar:Nedenfor er en kort redegørelse for muligheder for at modtage behandling iudlandet efter særlige danske regler, som ikke ændres som følge af EU-direktivets implementering.

Regionsrådets generelle mulighed for at henvise til behandling i udlan-

det

Et regionsråd kan altid vælge at tilbyde en patient henvisning til behandling iudlandet – dog ikke til alternativ behandling. Henvisning til højtspecialiseret,forskningsmæssig og eksperimentel behandling skal ske i henhold til reglerneherfor, som beskrevet nedenfor.

Højt specialiseret behandling i udlandet

Man kan blive henvist til højt specialiseret behandling i udlandet, hvis man for-inden er blevet undersøgt eller behandlet på en sygehusafdeling her i landet,der inden for det pågældende sygdomsområde besidder den højeste inden-landske specialkundskab. Denne afdeling skal derpå indstille til den nødvendi-ge behandling på den nærmere angivne specialafdeling i udlandet. Sundheds-styrelsen skal forud for, at behandlingen gives, godkende behandlingen.

Forskningsmæssig behandling i udlandet

Man kan af sit regionsråd blive henvist til forskningsmæssig behandling i ud-landet, hvis man forinden er blevet undersøgt eller behandlet på en relevantdansk sygehusafdeling (med lands- eller landsdelsfunktion) på det pågælden-de sygdomsområde. Denne afdeling skal indstille patienten til forskningsmæs-sig behandling på en nærmere angivet sygehusafdeling i udlandet. Behandlin-gen skal opfylde kravene til almindeligt anerkendte videnskabelige forsøg ogforegå i et samarbejde med et dansk sygehus.

Eksperimentel behandling i udlandet (second opinion-ordningen)

Man kan blive henvist til eksperimentel behandling i udlandet, hvis man har enlivstruende kræftsygdom eller anden lignende livstruende sygdom, hvor etab-
Side 2
lerede behandlingsmuligheder er udtømte. Patientens sag skal vurderes af se-cond opinion-panelet, som skal anbefale den konkrete eksperimentelle be-handling på et nærmere angivet behandlingssted i udlandet. Sundhedsstyrel-sen skal på baggrund heraf godkende behandlingen forud for, at den gives.
Om alle de nævnte muligheder, herunder reglerne om eksperimentel behand-ling, gælder, at de ikke berøres eller ændres som følge af implementering afdirektivet og heller ikke berøres af forordningen om koordination af de socialesikringsordninger. De danske ordninger kan som hidtil benyttes af danske sik-rede patienter og giver i mange tilfælde videre adgang eller adgang på gunsti-gere vilkår end EU-reglerne.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Anna Skat Nielsen