Retsudvalget 2013-14
L 178
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. maj 2014ProcesretskontoretChristina Thode Hansen2014-0037-00761159392
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 17 vedrørende forslag til lovom ændring af retsplejeloven og forskellige andre love. (Revision af reg-lerne om behandling af civile sager og syn og skøn, forhøjelse af beløbs-grænse for anke, indførelse af deltidsordning for dommere m.v., mediean-noncering af tvangsauktioner, tvangsfuldbyrdelse af digitale lånedokumen-ter, skriftlig behandling af anke i straffesager med samstemmende påstan-de m.v.) (L 178), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 2. maj 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper(EL).
Karen Hækkerup/Cecilie Maarbjerg Qvist
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 17 vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejelo-
ven og forskellige andre love. (Revision af reglerne om behandling af
civile sager og syn og skøn, forhøjelse af beløbsgrænse for anke, indfø-
relse af deltidsordning for dommere m.v., medieannoncering af
tvangsauktioner, tvangsfuldbyrdelse af digitale lånedokumenter,
skriftlig behandling af anke i straffesager med samstemmende på-
stande m.v.) (L 178) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren oplyse, hvorvidt det vil påvirke børnenes mu-ligheder for at blive hørt i tvangsanbringelsessager, hvis etspørgsmål om anke fra tredje instans (byretten) til fjerde in-stans (landsretten) skal forelægges Procesbevillingsnævnet, iforhold til i dag, hvor der er adgang til at anke direkte?”Svar:
Med lovforslaget foreslås det, at anke fra byret til landsret i sager omtvangsanbringelse af børn fremover kun kan ske med tilladelse fra Proces-bevillingsnævnet. Det samme skal efter lovforslaget gælde øvrige sager,hvor børn og unge-udvalget træffer afgørelse efter servicelovens § 74. Derforeslås ikke med lovforslaget i øvrigt ændringer i behandlingen af sagerom tvangsanbringelse i de forskellige instanser.For så vidt angår sagsbehandlingen ved Procesbevillingsnævnet følger detaf Procesbevillingsnævnets forretningsorden, at en ansøgning til Procesbe-villingsnævnet om appeltilladelse skal være skriftlig og angive de grunde,som ansøgeren vil påberåbe sig, og ledsages af en kopi af den eller de af-gørelser, der er truffet vedrørende sagen, samt kopier af dokumenter, der iøvrigt er af betydning for sagens afgørelse. Modparten underrettes om an-søgningen, og formanden eller afdelingsformanden for Procesbevillings-nævnet bestemmer, i hvilke tilfælde en modpart skal anmodes om at frem-komme med eventuelle bemærkninger inden en nærmere angiven frist.Procesbevillingsnævnets afgørelser træffes ved møder i nævnet. Forhand-lingerne foregår mundtligt. Formanden eller afdelingsformanden kan dog isærlige tilfælde træffe bestemmelse om en anden behandlingsform. Mø-derne er ikke offentlige, og sagens parter har ikke adgang til møderne.Hvis en sag meddeles tilladelse til anke til landsretten, vil behandlingen afsagen ved landsretten foregå efter de samme regler som i dag, hvor ankesker direkte til landsretten.
2