Retsudvalget 2013-14
L 175
Offentligt
1368632_0001.png
1368632_0002.png
1368632_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. maj 2014ForvaltningsretskontoretJørgen Jørgensen2014-0037-00731131285
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 8 vedrørende forslag til lov omændring af lov om tv-overvågning, lov om sikkerhed ved bestemte idræts-begivenheder, lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. ogforskellige andre love (Samling af visse af politiets opgaver i opgavefæl-lesskaber og bortsalg af hittegods ved offentligt tilgængelig internetauktionm.v.) (L 175), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 4. april 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen(V).
Karen Hækkerup/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 8 vedr. forslag til lov om ændring af lov om tv-

overvågning, lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder, lov

om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. og forskellige

andre love (Samling af visse af politiets opgaver i opgavefællesskaber

og bortsalg af hittegods ved offentligt tilgængelig internetauktion m.v.)

(L 175), fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes i relation til våbenområdet redegøre for,hvad forskellen er på de sager, der omfattes af kategoriseringen”der er en stor gruppe af ensartede sager, som er forholdsvisenkle at håndtere” og de sager, der omfattes af kategoriserin-gen ”et mindre antal mere komplicerede sager, hvor sagsbe-handlingen kræver specialviden”. Der henvises til side 5 i be-mærkningerne til lovforslaget. Ministeren bedes endviderekomme med et konkret eksempel på hver at de to kategorise-ringer.”

Svar:

Med lovforslaget foreslås der etableret et lovgivningsmæssigt grundlagfor, at visse af politiets sager inden for bl.a. våbenområdet kan samles iopgavefællesskaber.Som det fremgår af lovforslagets almindelige bemærkninger pkt. 2.1.2.1,har Rigspolitiet som et led i Justitsministeriets handlingsplan for udmønt-ning afeffektiv administrationpå ministeriets område undersøgt de nær-mere effektiviseringsgevinster ved at henlægge visse sager inden for vå-ben-, tilladelses- og kørekortområdet til opgavefællesskaber.Rigspolitiet har vurderet, at der ved en samling af visse af politiets opgaverinden for våbenområdet vil kunne opnås betydelige effektiviseringsgevin-ster, en højnelse af det faglige niveau i sagsbehandlingen og en mere ens-artet praksis på tværs af politikredsene.Rigspolitiet har i den forbindelse bl.a. inddraget, at våbenområdet er ken-detegnet ved, at der er en stor gruppe af ensartede sager, som er forholds-vis enkle at håndtere, og et mindre antal mere komplicerede sager, hvorsagsbehandlingen kræver specialviden.Justitsministeriet har i anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelseherom fra Rigspolitiet, der bl.a. har oplyst følgende:
2
”En stor gruppe våbensager er forholdsvis ensartede, herunderkan bl.a. nævnes ansøgninger om nye våbentilladelser, fornyel-ser og våbenpas, anmeldelser af hagl- og luftvåben samt an-modninger om vandelsgodkendelse af personer, som skal er-hverve våben til brug i skytteforeninger.Våbenområdet er dog både juridisk og teknisk kompliceret, ogen række sager er mere komplekse f.eks. grundet særlige våbeneller særlige forhold hos ansøgeren. Sager, der kan betegnessom mere komplekse, omfatter f.eks.:Behovsspecifikke tilladelser (kampvåben, genopladning,køb og salg)Godkendelse af ansatte i våbenhandel mv.Eksplosiv- og udgangsstofferSikring og våbenopbevaringGodkendelse af nye våbenhandlereGodkendelse af erhvervsmæssig opbevaringOpfølgning på våbenlovsovertrædelser
Sidstnævnte typer af sager kræver særlige våbentekniske kom-petencer, herunder kendskab til forskellige våbentyper og am-munition, indgående kendskab til sikringsniveauer, låsesyste-mer og alarmeringsanlæg m.v. Besigtigelse og godkendelse afskydebaner kræver endvidere en særlig uddannelse, som udby-des internt i politiet.”Som det endvidere fremgår af pkt. 2.1.2.1 i lovforslagets almindelige be-mærkninger, har Rigspolitiet anbefalet, at visse af politiets opgaver indenfor våbenområdet samles i opgavefællesskaber.Justitsministeriet har tilsluttet sig Rigspolitiets anbefalinger, og lovforsla-get er udformet i overensstemmelse hermed.
3