Retsudvalget 2013-14
L 175
Offentligt
1368667_0001.png
1368667_0002.png
1368667_0003.png
1368667_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. maj 2014ForvaltningsretskontoretJørgen Jørgensen2014-0037-00731131736
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 17 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om tv-overvågning, lov om sikkerhed ved bestemte id-rætsbegivenheder, lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevillingm.v. og forskellige andre love (Samling af visse af politiets opgaver i op-gavefællesskaber og bortsalg af hittegods ved offentligt tilgængelig inter-netauktion m.v.) (L 175), som Folketingets Retsudvalg har stillet til ju-stitsministeren den 4. april 2014.
Karen Hækkerup/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 17 vedr. forslag til lov om ændring af lov om tv-

overvågning, lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder, lov

om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. og forskellige

andre love (Samling af visse af politiets opgaver i opgavefællesskaber

og bortsalg af hittegods ved offentligt tilgængelig internetauktion m.v.)

(L 175), fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere det supplerende høringssvar fraSjúrður Rasmussen, jf. L 175 - bilag 2.”

Svar:

1.

Med lov nr. 137 af 23. marts 1948 om Færøernes hjemmestyre fikhjemmestyret mulighed for at overtage en række sagsområder, der var op-ført på liste a og liste b til loven.Med lov nr. 578 af 24. juni 2005 om de færøske myndigheders overtagelseaf sager og sagsområder (overtagelsesloven), der trådte i kraft den 29. juli2005, blev de færøske myndigheders muligheder for at overtage yderligeresagsområder udvidet.Ifølge overtagelseslovens § 1, stk. 1, omfatter loven samtlige sager ogsagsområder, med undtagelse af sagsområder, der vedrører statsforfatnin-gen, statsborgerskab mv., jf. lovens § 1, stk. 2.Efter overtagelseslovens § 2, stk. 1, overgår de sager og sagsområder, derer omfattet af loven, til de færøske myndigheder på tidspunkter, der fast-sættes af de færøske myndigheder, dog således at de sager og sagsområder,der er nævnt i overtagelseslovens bilag, liste I, overgår til de færøske myn-digheder på tidspunkter, der fastsættes af de færøske myndigheder efterforhandling med de danske myndigheder, jf. overtagelseslovens § 2, stk. 2.

2.

Det færøske landsstyre er ved e-mail af 2. april 2014 fremkommet medbemærkninger til forslag til lov om ændring af lov om tv-overvågning, lovom sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder, lov om restaurationsvirk-somhed og alkoholbevilling m.v. og forskellige andre love (L 175).Landsstyret har gjort gældende, at lovforslagets § 14, stk. 3, bør ændres,således at henvisningen til lovforslagets § 2 vedrørende lov om sikkerhedved bestemte idrætsbegivenheder og lovforslagets § 7 vedrørende lov omvagtvirksomhed udgår, så lovene ikke kan sættes i kraft for Færøerne.2
Landsstyret har herudover anbefalet en ændret affattelse af lovforslagets §14, stk. 3, for så vidt angår den del af bestemmelsen, der henviser til lov-forslagets § 6 om ændring af lov om luftfart.

3.

For så vidt angår lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder harlandsstyret anført, at sagsområdet “sikkerhed ved bestemte idræts-begivenheder” ikke kan indfortolkes under nogle af de sagsområder, der ihenhold til overtagelseslovens § 1, stk. 2, ikke kan overgå til færøskkompetence, eller de sagsområder, der efter samme lovs § 2, stk. 2, kan,men ikke er overgået til færøsk kompetence.Justitsministeriet kan hertil oplyse, at lov nr. 307 af 30. april 2008 om sik-kerhed ved bestemte idrætsbegivenheder trådte i kraft den 1. juli 2008. Detfremgår af lovens § 12, at loven ikke gælder for Færøerne, men ved konge-lig anordning kan sættes i kraft for Færøerne med de afvigelser, som desærlige færøske forhold tilsiger.Lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder fastlægger politietsopgaver og virksomhed inden for det pågældende område, og det bemær-kes i den forbindelse, at reguleringen af politiet og anklagemyndighedensamt de hertil knyttede dele af strafferetsplejen kan overgå, men endnu ik-ke er overgået til færøsk kompetence, jf. overtagelseslovens § 2, stk. 2, jf.bilag, liste I, nr. 9.I forbindelse med fremsættelsen af forslag til lov om sikkerhed ved be-stemte idrætsbegivenheder blev et udkast til lovforslag den 7. december2007 sendt i høring hos landsstyret. Justitsministeriet bemærkede samtidig,at lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder efter Justits-ministeriets opfattelse vedrørte politiets virksomhed og dermed henhørteunder de danske myndigheders kompetence.Loven er senest ændret ved lov nr. 636 og 637 af 12. juni 2013 om æn-dring af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder. Landsstyrethar som svar på høring over lovforslaget den 15. april 2013 oplyst, at manhar taget til efterretning, at loven ifølge lovforslaget kan sættes i kraft forFærøerne ved kongelig anordning, og at man fra færøsk side ikke har be-mærkninger til lovforslaget i øvrigt.Det er på den baggrund Justitsministeriets opfattelse, at de danske myn-digheder har kompetencen til at lovgive på området, hvorfor bestemmelsen
3
i lovforslagets § 14, stk. 3, vedrørende lov om sikkerhed ved bestemte id-rætsbegivenheder opretholdes.

4.

For så vidt angår lov om vagtvirksomhed kan Justitsministeriet oplyse,at landsstyret ved brev af 4. februar 2008 rettede henvendelse til Justits-ministeriet for at få afklaret, om lovgivningskompetencen vedrørendevagtvirksomhed på Færøerne er et dansk eller et færøsk anliggende.Ved brev af 4. marts 2008 meddelte Justitsministeriet, at det er ministerietsopfattelse, at vagtvirksomhed henhører under overtagelseslovens § 2, stk.1, og ministeriet bad ved samme lejlighed Rigsombudsmanden på Færøer-ne om at anmode landsstyret om at oplyse, hvorvidt landsstyret anså sags-området for overtaget.Ved e-mail af 12. marts 2008 meddelte landsstyret, at sagsområdet ansåsfor overtaget ved lagtingslov nr. 41 af 10. maj 2006 om kompetence oversager og sagsområder (kompetenceloven).Vagtvirksomhed er således et sagsområde, der er overgået til de færøskemyndigheder, og der vil i overensstemmelse hermed blive fremsat et æn-dringsforslag til lovforslagets § 14, stk. 3.

5.

For så vidt angår § 6 om ændring af lov om luftfart bemærkes, at detfølger af Justitsministeriets faste praksis i forbindelse med rådgivning omudformning af territorialbestemmelser, i tilfælde hvor loven skal kunnesættes i kraft for Færøerne med ændringer i forhold til den i Danmark gæl-dende ordning, at bestemmelsen affattes på følgende måde:”Loven gælder ikke for Færøerne, men kan ved kongelig an-ordning helt eller delvist sættes i kraft for Færøerne med deændringer, som de færøske forhold tilsiger”.Punkt 3.1 i Statsministeriets vejledning nr. 59. af 2. juli 2012 om ministe-riers behandling af sager vedrørende Færøerne er i øvrigt i overensstem-melse hermed.Lovforslagets territorialbestemmelse er ligeledes affattet i overensstem-melse hermed.
4