Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
L 154
Offentligt
1368186_0001.png
1368186_0002.png
1368186_0003.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
12. maj 2014

Besvarelse af spørgsmål 12 ad L 154 stillet af udvalget den 6. maj

efter ønske fra Kim Andersen (V), Brian Mikkelsen (KF),Frank Aa-

en (EL), Dennis Flydtkjær (DF) og Joachim B. Olsen (LA)

Spørgsmål:

Vil ministeren yde teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag,der sikrer, at der kun er én fondsmyndighed for erhvervsdrivende fon-de?

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at der bedes om teknisk bistand til et æn-dringsforslag, som samler fondsmyndighedskompetencen for de er-hvervsdrivende fonde hos Erhvervsstyrelsen. Jeg har også forstået detsåledes, at det ikke er tilstrækkeligt, at ændringen i fondsmyndigheds-kompetencen alene skal gælde fremadrettet, men også for allerede eksi-sterende fonde, således at der ikke er tale om en valgmulighed.Jeg skal på denne baggrund tilkendegive, at jeg er indstillet på at frem-sætte følgende ændringsforslag:

Ændringsforslag

tilforslag til lov om erhvervsdrivende fondeaf erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen)Til § 24

1)

Stk. 1affattes således:Stk.1.Fondsmyndighedefter denne lov udøves af Erhvervsstyrelsen.«Til § 133

2)

Stk. 5 udgår.

3)

Stk. 6–15 bliver herefter til stk. 5–14.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
BemærkningerTil nr. 1Med den foreslåede § 24, stk. 1, bliver Erhvervsstyrelsen fondsmyndig-
2/3
hed for alle erhvervsdrivende fonde.Efter den gældende bestemmelse i § 57, stk. 1, 1. pkt., i lov om erhvervs-drivende fonde udøves fondsmyndigheden efter loven af erhvervs- ogvækstministeren (Erhvervsstyrelsen). Fondsmyndigheden efter loven ud-øves dog af justitsministeren (Civilstyrelsen), hvis fondens hovedformålhørerunder justitsministerens område, eller hvis fonden har flere ligestil-lede formål, der ikke hører under samme minister, jf.§ 57, stk. 1, 2. og 3.pkt.Ændringsforslaget indebærer, at fondsmyndigheden for de erhvervsdri-vende fonde, der i dag har Civilstyrelsen som fondsmyndighed, ved lo-vens ikrafttræden overgår til Erhvervsstyrelsens fondsmyndighedskompe-tence. Ændringsforslaget indeholder ikke en overgangsbestemmelse foreksisterende fonde, om at disse fonde skal erklære, at de ønsker at bliveoverflyttet til Erhvervsstyrelsen,jf. bemærkningerne til nr. 2I januar 2013 var der registreret ca. 1.370 erhvervsdrivendefonde i Er-hvervsstyrelsens it-system, hvoraf de ca. 1.150havde Erhvervsstyrelsen-som fondsmyndighed, mens de resterendeca. 220 erhvervsdrivende fon-dehavde Civilstyrelsensom fondsmyndighed.De seneste 5 år er der stiftet i størrelsesordenen 40 erhvervsdrivendefon-de årligt, heraf 3-4 erhvervsdrivende fonde,for hvilke Civilstyrelsen –som følge af angivelsen i vedtægterneaf disse fondes formål, jf. ovenfor –er fondsmyndighed.Med ændringsforslaget om en samling af fondsmyndigheden hos Er-hvervsstyrelsen opnås sagsbehandlingsmæssige og administrative forde-le.Det bemærkes i den forbindelse, at forslaget til en ny lov om erhvervs-drivende fonde i vidt omfang bygger på selskabsloven, hvorfor Erhvervs-styrelsens administration og fortolkning af denne lov vil have stor betyd-ning for administrationen og fortolkningen af den nye erhvervsfondslov.Ved at samle fondsmyndigheden vil fondene i højere grad få en samletindgang til den myndighed, som både varetager de tilsynsmæssige og deregistreringsmæssige opgaver. Fremadrettet vil kommunikationen bådevedrørende de fondsretlige forhold og i relation til f.eks. fondens regn-skabsaflæggelse og/eller de selskabsretlige forhold i de underliggendedattervirksomheder ske med den samme myndighed.Det bemærkes, at Justitsministeriet fortsat, jf. lovens § 89, stk. 2, er per-mutationsmyndighed og dermed skal samtykke til ændring af formål,uddelingsformål og opløsning. Endvidere vil Justitsministeriet fortsatvære fondsmyndighed for de ikke-erhvervsdrivende fonde.Udgifterne til udøvelsen af fondsmyndigheden er i dag gebyrfinansieret.Indtægterne fra årsgebyret vedr. de ca. 220 erhvervsdrivende fonde, somhidtil har haft Civilstyrelsen som fondsmyndighed, vil med forslaget om,
3/3
at Erhvervsstyrelsen overtager fondsmyndigheden, overgå til Erhvervs-styrelsen.Til nr. 2Ændringen er en konsekvens af ændringen i nr. 1.Af det fremsatte lovforslag indgår i § 133 en overgangsordning, hvoreftereksisterende erhvervsdrivende fonde med Civilstyrelsen som fondsmyn-dighed i en periode på 6 måneder kan overgå til Erhvervsstyrelsens somfondsmyndighed. Konsekvensen af ændringsforslaget, hvorefter § 133,stk. 5 udgår, er, at alle erhvervsdrivende fonde ved lovens ikrafttræden vilfå Erhvervsstyrelsen som fondsmyndig.