Socialudvalget 2013-14
L 147
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:28. april 2014
Ansvarlig: tha
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af1. april
2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-
ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr.62(ad L 147).
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU)
Stine Brix (EL).
Sagsnr. 2012-5757
Spørgsmål nr.62:
”Kan ministeren bekræfte, at den virksomhed/forening/nærtstående, somborgeren har indgået aftale med i henhold til lovens § 95 stk. 4 eller § 96 stk.2, og som efter lovens bestemmelser ”er arbejdsgiver” for de ansatte handi-caphjælpere, som arbejdsgiver er ansvarlig for overholdelse af arbejdsmiljø-lovens bestemmelser, selvom den daglige arbejdsledelse varetages af bor-geren selv?”
Svar:
Til brug ved besvarelsen er der indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet,som har oplyst følgende:”Det fremgår af servicelovens § 95 stk. 4, og § 96 stk. 2, at såfremt et kom-munalt tilskud til BPA-ordningen (borgerstyret personlig assistance) overfø-res til en virksomhed/forening/nærtstående, så er det denne, der er arbejds-giver for handicaphjælperne. Der er tale om en særlig, lovreguleret ordning,der har til formål at lette borgeren for ansvar og administrative pligter somarbejdsgiver i relation til handicaphjælperne.Det er Arbejdstilsynets vurdering, at en virksomhed eller forening også måanses for arbejdsgiver i arbejdsmiljølovens forstand, selvom borgeren selvvaretager tilrettelæggelsen af det daglige arbejde for hjælperne.Virksomheden eller foreningen har således ansvaret for, at arbejdsmiljøreg-lerne overholdes. Det kommunale tilskud til BPA-ordningen har desuden
2
også til formål at dække nødvendige omkostninger ved overholdelse af ar-bejdsmiljølovgivningen.Det gælder også, selvom det fremgår af en kontrakt mellem en borger og envirksomhed/forening, at borgeren er arbejdsleder og dermed varetager ud-valgte opgaver, fx instruerer hjælperne i det daglige arbejde. Efter arbejds-miljøloven er det ikke muligt for en arbejdsgiver at aftale, at en arbejdslederovertager en del af eller hele arbejdsgiveransvaret.Arbejdstilsynet er i dialog med Ministeriet for børn, ligestilling, integration ogsociale forhold om en præcisering af ovenstående i forbindelse med enkommende vejledning om reglerne.”
Manu Sareen/ Hanne Stig Andersen