Socialudvalget 2013-14
L 147
Offentligt
1358784_0001.png
1358784_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:11. april 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig: tha

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgsbrev af26. marts

2014følger hermed ministeren for børn, ligestilling, integration og soci-

ale forholds endelige svarpå spørgsmål nr.48(ad L 147).

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU)

Stine Brix (EL).

Sagsnr. 2012-5757

Spørgsmål nr.48:

”Ministeren bedes redegøre for forskellen mellem de almindeligt gældendearbejdstidsregler for handicaphjælpere og de arbejdstidsregler, der er gæl-dende efter Arbejdstilsynets dispensation, samt om betydningen af en over-enskomst i den forbindelse.”

Svar:

Til brug for besvarelsen er der indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet,som har oplyst følgende:”Arbejdstilsynet lægger til grund for besvarelsen, at der med arbejdstidsreg-ler menes arbejdsmiljølovens regler om hvileperiode og fridøgn.Det følger af arbejdsmiljølovgivningens regler om hvileperiode og fridøgn, atarbejdstiden skal tilrettelægges således, at de ansatte får en hvileperiode påmindst 11 sammenhængende timer inden for hver periode på 24 timer.Det er muligt på organisationsplan at indgå aftaler om fravigelser af hviletids-reglerne. Fravigelse af reglerne om daglig hvileperiode kan aftales mellemarbejdsgiverparten og en lønmodtagerorganisation. Hvis den daglige hvile-periode nedsættes til under 8 timer, skal aftalen godkendes af Arbejdstilsy-net.
2
Det er Arbejdstilsynets faste praksis, at dispensation fra reglerne om hvile-periode og fridøgn alene gives i særlige situationer, der dækker enkeltståen-de tilfælde, idet der netop er mulighed for at indgå aftaler.Arbejdstilsynet har i august 2012 godkendt en aftale indgået mellem DIOverenskomst II (SBA/Dansk Erhverv Arbejdsgiver (DEA)) og FOA – Fag ogArbejde og 3F Privat Service, Hotel og Restauration om fravigelse af reglerom hvileperiode og fridøgn for handicaphjælpere ansat til udførelse af bor-gerstyret personlig assistance. Aftalen indeholder blandt andet en bestem-melse om hvileperiode ved arbejde i døgnvagt. Den godkendte aftale gælderkun for de konkrete aftaleparter og er således ikke generelt dækkende forhele handicaphjælperområdet.En arbejdsgiver, der ikke er part i en aftale om fravigelse af reglerne omhvileperiode og fridøgn, vil ikke kunne fravige disse regler. En arbejdsgiverkan blive part i en sådan aftale ved enten at være medlem af en arbejdsgi-verorganisation, som har indgået en sådan aftale med en lønmodtagerorga-nisation, eller ved selv at indgå en sådan aftale (fx via en tiltrædelses- elleren virksomhedsoverenskomst) med en lønmodtagerorganisation.”
Manu Sareen/ Mette Holm Sørensen