Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
L 102
Offentligt
1324822_0001.png
1324822_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 20. januar 2014Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMIHOSags nr.: 1304006Dok nr.: 1376670
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 17. december 2014stillet følgende spørgsmål nr. 104 (L 102) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 104:”Med henvisning til artiklen ”Europæere med det blå kort bliver afvist på syge-huse” der blev bragt i Jyllands-Posten den 11. januar 2014, bedes ministerenoplyse, hvad ministeren vil gøre, hvis det er danske borgere, der bliver afvist?”Svar:Det er naturligvis ikke rimeligt, at dansk sikrede kan komme i en situation, hvorman skal betale hele udgiften selv, når man viser det blå kort, hvis ikke det og-så er tilfælde for en spansk sikret patient.Den samme situation kan imidlertid også opstå, når man i dag viser sit guledanske sundhedskort. Dækningen efter det gule sundhedskort er som bekendten særlig dansk ordning, som derfor må antages at være mere udsat for span-ske lægers tvivl om dækningen end det blå EU-sygesikringskort, som finderanvendelse i alle EU/EØS-lande. Men den offentlige rejsesygesikring er ogsået system til refusion af udgifter til læge- og hospitalsbehandling m.m. Man vilderfor også under den offentlige rejsesygesikring (det gule kort) i mange tilfæl-de selv skulle betale udgifterne ved et lægebesøg og efterfølgende køb af læ-geordineret medicin, og dernæst søge de afholdte udgifter refunderet hos SOSInternational, der administrerer rejsesygesikringen.Som jeg tidligere har oplyst, jf. svar på spørgsmål 73, kan man, hvis man haropsøgt et behandlingssted, der er dækket af det blå EU- sygesikringskort, ef-terfølgende søge refusion af de afholdte udgifter med hjælp fra danske myn-digheder, og det vil jeg naturligvis opfordre til sker, hvis nogen måtte blive af-krævet betaling ud over en egenbetaling.I de få sager, som Patientombuddet er bekendt med fra de seneste år, harborgerne, ifølge oplysninger fra Patientombuddet, ved en efterfølgende an-søgning om refusion modtaget refusion svarende til det offentlige spanske til-skud til den konkrete behandling. I forbindelse med behandlingen af sagernehar Patientombuddet endvidere over for de spanske myndigheder særligt re-degjort for de nærmere omstændigheder omkring disse sager.

./.

Der lægges ikke i lovforslaget op til en offentligt finansieret alarmcentral for detblå EU-sygesikringskort, men Patientombuddet har lagt informationsmateriale
Side 2
om Spanien på hjemmesidenwww.patientombuddet.dk.Her er også angivetnogle særlige opmærksomhedspunkter. Jeg vedlægger pjecen som bilag.Jeg kan forstå, at kommissionen er opmærksom på sagen og i kontakt med despanske sundhedsmyndigheder. Jeg lægger naturligvis til grund, at Kommissi-onen i samarbejde med de spanske sundhedsmyndigheder sikrer borgernesrettigheder efter EU-retten. Mit ministerium er i løbet af de sidste dage blevetkontaktet af den spanske ambassade med spørgsmål om den danske praksisfor det blå kort. Det tager jeg som et yderligere udtryk for, at de spanske myn-digheder er opmærksomme på problemet.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Irene Holm