Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
L 92 Bilag 4
Offentligt
1319088_0001.png
1319088_0002.png
1319088_0003.png
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFremsendt via:FLF kontaktformular på ft.dk
2013.12.02
Hunde-ejeres manglende retssikkerhedDen omvendte bevisbyrde i forbindelse med hundelovens forbudsliste giver væsentligeudfordringer i forhold til alle hundeejeres retssikkerhed. Hvis der i forbindelse med revideringen afhundeloven ikke tages højde for nedenstående forhold, vil alle danske hundeejere reelt væreretsløse, hvad angår racebestemmelse af deres hund. Det er uacceptabelt.I Dansk Terrier Klub har vi nu flere gange fået henvendelse fra ejere af (engelsk) Bull Terriers, derer blevet standset af politiet og er blevet pålagt at bevise, at deres hund ikke er af en forbudt raceeller blanding. Senest er et af vores medlemmer blevet standset og udspurgt af politiet, dapågældende politiassistent mente, at der var tale om en pitbull terrier.Bull Terriers figurerer ikke på forbudslisten, og den adskiller sig eksteriørmæssigt markant fra dekorthårede racer på forbudslisten, idet den i henhold til racestandarden skal have et ægformethoved. Forskellen på hovedformen på en pittbull terrier og en Bull Terrier illustreres herunder(bemærk at ingen af disse hunde har været involveret i nævnte episoder):
American Pitbull Terrierregistreret iUnited Kennel ClubUSA
Bull Terrierregistreret iDansk Kennel KlubDanmark
Bull Terrierregistreret iDansk Kennel KlubDanmark
Selv en person uden kendskab til hunde bør kunne se forskel på disse racer.Alligevel valgte politiet at standse vores medlem på åben gade med den begrundelse, at hundenifølge politiet ”ligner en pitbull” - på trods af, at den var under fuld kontrol og på hundeudstilling harvist, at den lever op til racestandarden.
1/3
Der opstår herefter en afhøringslignende situation, hvor vores medlem adskillige gange og påforskellig måde udspørges om hundens alder. Dvs. at politiet interesserer sig for hundens alder irelation til hundelovens overgangsperiode, selvom dette er en hund, der ikke kan forveksles enpitbull terrier. Vores medlem opfatter dette således, at politiet allerede har besluttet, at hendeshund er ulovlig.Det lykkes til sidst vores stærkt rystede medlem at overbevise politiet om, at hendes hund er lovlig,men efterfølgende passerer politibilen langsomt vores medlem 3 gange, hvilket hun oplever sommeget intimiderende. Ligeledes finder hun det særdeles ubehageligt, at personer i nærområdet haroverværet, at hun er blevet udspurgt af politiet om sin hund.Denne og lignende situationer rejser følgende punkter, som det er absolut nødvendigt at håndtere iforbindelse med revidering af hundeloven, hvis danske hundeejeres retssikkerhed og tryghed skalsikres:Politiets hjemmel:Har politiet i hundeloven hjemmel til at standse/kontakte enhverhundeejer med henblik på, at hundeejeren skal bevise, at dennes hund ikke er af ellerindeholder en forbudt race?Hvis politiet ikke har hjemmel til ovenstående, i hvilke situationer eller med hvilke hunde harpolitiets så hjemmel til at anvende omvendt bevisbyrde til fastsættelse af hundens race?Hundeejerens mulighed for at bevise sin hunds lovlighed:Det er i dag ikke fastlagt,hvilke dokumentation en hundeejer kan anvende til at bevise sin hunds race eller blanding.Fastlæggelse af en hunds race eller blanding foretages af politiet – og hundeejeren har ikkemulighed for at prøve politiets afgørelse ved en retssag.Politiet er altså både udøvende og dømmende magt – og kan alene beslutte om dendokumentation, som hundeejeren fremlægger, accepteres. Dette er retssikkerhedsmæssigtstærkt betænkeligt og betyder, at hundeejere behandles forskelligt fra politikreds tilpolitikreds - og fra politiassistent til politiassistent.Det er som minimum nødvendigt at fastlægge præcist, hvilken dokumentation deranerkendes som bevis for en hunds afstamning, samt hvornår politiet har ret til at afkrævehundeejeren denne dokumentation.I den forbindelse gør vi opmærksom på følgende forhold:--DNA test:DNA test kan ikke anvendes til at fastslå en hunds race eller blanding.1)Fysisk udseende:Racefastsættelse på grundlag af en hunds udseende kan ikke medsikkerhed anvendes til at fastslå en hundens race eller blanding.1)Dansk hunderegister:Registrering af race i Dansk hunderegister kan ikke anvendes,da dette oplyses af ejeren.Stamtavle:Stamtavle kan ikke anvendes, da registrering baseres på information fraopdrætteren, og kontrollen af dette varierer i forhold til, hvilken organisation det drejersig om. Derudover vil anvendelse af stamtavle som dokumentation for ophav give eneller flere private organisationer monopol på opdræt af hunde.
-
-
2/3
For at sikre vores medlem mod eventuelle repressalier har vi valgt ikke at offentliggøre hendesnavn, detaljer om forløbet samt fotos af hende og hendes hund, men vi er naturligvis villige til atudlevere dette til medlemmer af FLF udvalget i fortrolighed.Vi henviser i øvrigt til vores 5 punkts plan til evaluering af hundeloven, som også adressererdyrevelfærd og forbrugersikkerhed:
5 punkts planwww.issuu.com/dtkbig5 punkts planVidste du det om hundeHunde alvorligt tagetSådan passer du din hundDeklaration af hund
Med venlig hilsen
Robert RaederNæstformandDansk Terrier KlubArndrupvej 3, 6240 LøgumklosterTlf. 3024 8256Kilde1)
&
FormandDTKs Bull Image Gruppe[email protected]www.bull-image-gruppen.dk
Den Danske Dyrlægeforening på Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris høring om hundeloven den 2/10 2013.
3/3