Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
L 6
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
20. november 2013Asyl- og VisumkontoretPernille Bjørnholk2013-0037-0047963507
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 27 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven (Revision af visumregler, akkrediterings-ordning for udenlandske virksomheder, justering af karensregler, afslags-kompetence til danske repræsentationer, beregning af kortvarige opholdm.v.) (L 6), som Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspoli-tik har stillet til justitsministeren den 7. november 2013. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra medlem af Folketinget Johanne Schmidt-Nielsen(EL).
Morten Bødskov/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 27 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-
geloven (Revision af visumregler, akkrediteringsordning for uden-
landske virksomheder, justering af karensregler, afslagskompetence
til danske repræsentationer, beregning af kortvarige ophold m.v.) (L
6):
”Kan ministeren dokumentere, at Danmark som anført i svaretpå spørgsmål nr. 15 på L 6 har en "relativt åben visumpolitik",og at kriterierne for at opnå visum til Danmark til familiebesøger mere lempelige for ansøgere fra lande, hvorfra der kommermange asylansøgere og indvandrere, end i lande som Sverige,Norge, Tyskland og Holland, som vi på mange måder sam-menligner os med, eller gælder den "relative åbenhed" for-trinsvis for ansøgere, der kommer fra lande, hvorfra der ikkekommer asylansøgere og flygtninge, og for forretningsrejsen-de?”Svar:
Som det fremgår af rapporten fra arbejdsgruppen om revision af visumreg-lerne, har de danske myndigheder en relativt lav afslagsprocent på visum-området sammenlignet med en række andre Schengenlande.Det fremgår således af statistisk materiale fra Europa-Kommissionen, atafslagsprocenten ved de danske myndigheder i 2012 var 4,7 %. Til sam-menligning var afslagsprocenten i Sverige 10,7 %, i Norge 9,8 %, i Neder-landene 7,3 % og i Tyskland 6,5 %.Kommissionens statistik er opgjort efter visumudstedende repræsentation.Da repræsentationerne håndterer ansøgninger fra flere nationaliteter, er detikke muligt at opgøre afslagsprocenten for forskellige nationaliteter. Detkan dog oplyses, at alle de ovennævnte lande har en repræsentation i Tehe-ran, og at det fremgår af Kommissionens statistik, at afslagsprocenten i2012 var 20,8 % ved den danske ambassade, mens afslagsprocenten var29,9 % ved den svenske ambassade, 43,7 % ved den norske ambassade,22,5 % ved den nederlandske ambassade og 25,0 % ved den tyske ambas-sade.Det bemærkes, at statistikken ikke er fordelt på forskellige typer af visum-besøg.
2
Justitsministeriet bemærker i øvrigt, at lovforslagets formål er at styrkedanske virksomheders muligheder for samhandel med udlandet.Europa-Kommissionens statistiske materiale er tilgængeligt på Kommissi-onenshjemmeside:http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/index_en.htm
3