Tak for det.
Da Dansk Folkeparti ved førstebehandlingen godt nok med en række forbehold udtalte sig positivt om dette lovforslag omhandlende en ændring af visumreglerne, er det kun rimeligt, at jeg kort redegør for, hvorfor vi nu ender med ikke at kunne støtte lovforslaget, i øvrigt som det eneste parti i Folketinget.
Jeg vil gerne understrege, at vi i Dansk Folkeparti grundlæggende mener, at det skal være så fleksibelt og smidigt som muligt for bl.a.
erhvervsfolk og turister at komme hertil, hvorfor vi er gået ind i udvalgsbehandlingen med en vis forventning til justitsministeren.
Det var så den tidligere justitsminister – og i øvrigt tillykke til den nye – men svarene havde nok ikke været anderledes.
Vi havde en forventning om, at Justitsministeriet via sine svar på en række udvalgsspørgsmål ville kunne imødekomme Dansk Folkepartis bekymringer, men det er desværre ikke sket.
Når der tildeles ca.
100.000 visa om året plus et ukendt antal visa via Schengensamarbejdet, skal tingene naturligvis belyses og være gennemarbejdet.
Det fremgår af en række svar fra Justitsministeriet, at der ikke er et klart overblik over kontrolindsatsen på området, hvorfor det er vanskeligt at forsvare, at det i nogle tilfælde skal være endnu nemmere og hurtigere komme til Danmark på et visum.
I Dansk Folkeparti opfordrer vi til, at der skabes et overblik over, hvor mange personer der reelt har adgang til Danmark.
Lovforslaget indfører bl.a.
den nederlandske red carpet-model, der skulle give en særlig nem adgang for personer tilknyttet bestemte udenlandske virksomheder, foreninger osv.
i de danske visumregler, og derfor har vi fra Dansk Folkepartis side også spurgt ind til de nederlandske erfaringer med modellen, bl.a.
hvor mange der benytter ordningen, og forholdene vedrørende omgåelse af de nederlandske regler.
I et svar til udvalget lyder det bl.a., at det nederlandske udenrigsministerium, der er ansvarligt for det pågældende program, som nu skal implementeres i dansk lovgivning, ikke fører statistik over antallet af virksomheder, der er optaget i programmet, og heller ikke fører statistik over, hvor mange personer der får udstedt visum under programmet.
Det fremgår også af svaret, at der kun i meget få tilfælde er konstateret misbrug af ordningen, men det svar giver efter vores opfattelse ikke meget mening, for hvordan kan der være et overblik over, hvor mange der snyder med ordningen, når der ikke er et overblik over, hvor mange der bruger ordningen?
Forslaget bygger efter vores opfattelse på et alt for usikkert grundlag.
Virkeligheden er den, at de danske myndigheder har en lav afslagsprocent på visumansøgninger, ligesom danske myndigheder også har en kort sagsbehandlingstid for ansøgninger om forretningsvisa og turistvisa, når man sammenligner dansk praksis med praksis i andre Schengenlande.
Indvandringen til Danmark er rekordstor, og ved siden af kommer der rigtig mange udlændinge, herunder også personer, som myndighederne overhovedet ikke har overblik over, bl.a.
på grund af Danmarks deltagelse i Schengensamarbejdet.
Dette bør belyses, og det har vi alle sammen en interesse i.
Samlet set kan Dansk Folkeparti derfor ikke støtte lovforslaget.
Hvis der ellers skulle være nogen, der er interesseret i en uddybning af vores synspunkter, henviser jeg til vores betænkningsbidrag.