Tak.
I Danmark har vi valgt med licensmidler at støtte produktionen af ikkekommercielt lokalradio og -tv, og det mener vi Socialdemokrater er en rigtig god ting.
Det er nemlig godt, fordi det giver almindelige borgere mulighed for at komme til orde i de elektroniske medier og ikke mindst selv prøve at skabe sig erfaringer med at arbejde med radio- og tv-mediet.
Det er med til at understøtte ytringsfriheden, og det er også med til at understøtte vores demokrati.
Herudover er de lokale radio- og tv-stationer også et førstepunkt, et begyndelsespunkt, i den talentudvikling, der gennem tiden har skabt stærke og professionelle radio- og tv-medarbejdere i Danmark.
Men lokalradio- og -tv-området står ikke stille, og med det her lovforslag gennemfører vi en længe ønsket reform af lokal-tv-området.
Der har, som også Venstres ordfører var inde på, gennem lang tid været stor enighed mellem alle partierne i medieforligskredsen om, at det var urimeligt, at en ikke uvæsentlig del af sendefladen på det licensfinansierede lokal-tv blev anvendt til f.eks.
at udsende amerikanske religiøse forkyndelsesprogrammer, eller for den sags skyld andre udenlandsk indkøbte programmer.
Der har også været bred enighed om, at der er behov for en tilskyndelse til at arbejde for en kvalitetsudvikling i programindholdet på de enkelte tv-stationer landet over, og med det her lovforslag skaber vi nu de nye rammer for, at det kan lade sig gøre, rammer, der sikrer, at det lokale tv netop bliver rigtigt lokal-tv, skabt af og for de borgere, som bor i de forskellige udsendelsesområder i Danmark.
Det vil fremover være en forudsætning for at få tilladelse og tilskud til lokal-tv, at tilladelseshaverne hører hjemme i det pågældende sendeområde, og at tilladelseshaveren selv skal producere sine programmer, sådan at programmerne altså er produceret fra og til og om og med befolkningen i lokalområdet.
Vi giver i lovforslaget med udstedelsen af færre sendetilladelser også mulighed for et større støttebeløb pr.
udsendelsestime og dermed også et grundlag for en bedre kvalitet i udsendelserne, ligesom et tættere samarbejde mellem de forskellige lokalredaktioner om de færre sendetilladelser gerne skulle føre til en stærkere og mere sammenhængende sendeflade på lokal-tv.
Samtidig stiller vi med lovforslaget krav om, at de lokale tv-stationers programmer skal have et vist minimumspublikum, for at stationen fortsat kan have tilladelse til at sende og til at modtage tilskud.
Det er jo klart, at lokale ikkekommercielle tv-stationer, som jo ofte anvender frivillig arbejdskraft, på ingen måde skal leve op til seertalskrav, som er urimelige, men det er rigtigt og fornuftigt, at der, når man modtager tilskud fra licensbetalerne, altså den danske befolkning, så er blot et minimum af publikum til de udsendelser, som produceres for vores licenskroner.
Endelig afsætter vi en særlig sendetid og etablerer en særlig støttepulje til foreninger, hvis formål det er at producere ikkekommercielt tv, som er produceret af og rettet mod personer med fysisk, psykisk eller intellektuel funktionsnedsættelse.
Jeg tror, at rigtig mange vil kende TV-GLAD, som er et fremragende eksempel på tv, der er produceret af og retter sig mod den målgruppe.
Alt i alt sikrer vi med L 50 bedre rammer for at producere ægte og godt lokal-tv, og Socialdemokraterne kan naturligvis støtte lovforslaget.
Jeg skal her på vegne af SF's ordfører, hr.
Ole Sohn, også meddele, at SF også støtter lovforslaget.