By- og Boligudvalget 2013-14
L 34
Offentligt
1338019_0001.png
1338019_0002.png
By- og Boligudvalget
Dato:Sagsnr.:Dok id:
10. februar 20142012-138440612
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 39BYB, ad L 34.Spørgsmålet er stillet efter ønsk fra Karina Adsbøl (DF)ønskeSpørgsmål nr. 39:Ministeren bedes kommentere artiklen på Altinget.dk den 23/1 14: ”Hård kritik af Carsten Hansens23/1-14:sommerhuslov.http://www.altinget.dk/by/artikel/haard-kritik-af-carsten-hansens-sommerhuslov.http://www.altinget.dk/by/artikel/haardsommerhuslov?ref=newsletter&refid=13844&utm_source=Nyhedsbrev&utm_medium=esommerhuslov?ref=newsletter&refid=13844&utm_source=Nyhedsbrev&utm_medium=e-mail&utm_compaign=by
Svar:Ifølge artiklen fra Altinget.dk ” Hård Kritik af Carsten Hansens sommerhuslov” er der rejst kritik af atlovforslaget griber ind i eksisterende lejeaftaler om sommerhuse på fremmed grund, og at lovforslagetsærligt tilgodeser en række sommerhusejere på FynFyn.Lovforslaget omfatter samtlige sommerhuse på fremmed grund og altså ikke kun sådanne på Fyn.Lovforslaget respekterer - som det fremgår af lovforslagets tekst og bemærkninger – eksisterendeaftaler. Lovforslaget vil derfor kun omfatte nye kontrakter, herunder kontrakter, der indgås vedherundergenforhandling efter kontraktudløb.Efter fremsættelsen af lovforslaget har det vist sig, at der findes tidsubegrænsede kontrakter, somaldrig kommer til genforhandling. Jeg har derfor fremsat et ændringsforslag med hehenblik på at sikre, atogså disse efterhånden skal omfattes af lovens bestemmelser For at give udlejer en rimelig frist til atbestemmelser.indstille sig herpå, kan det dog tidligst ske 5 år efter lovens ikrafttræden. Udlejeren får dermedmulighed for at indstille sig på den nye retstilstand, og vurdere om lejeforholdet skal fortsættes elleropsiges.Forbrugerombudsmandenblev allerede i 2008 af den tidligere regering bedt om at se nærmere påforholdene omkring sommerhuse på fremmed grund. Under gennemgangen af området konkluderedegrund.Forbrugerombudsmanden, at han ikke hahavde mulighed for at udarbejde retningslinjer for udlejning afgrunde, hvorpå lejeren havde opført et sommerhus, da reguleringen lå uden for den lovgivning, somForbrugerombudsmanden var ansvarlig for at varvaretage.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
Forbrugerombudsmanden har efterfølgende i sit høringssvar til lovforslaget givet udtryk for, at der er etbehov for at regulere området.Regeringen er enig i, at der ikke er en tilstrækkelig klar retstilstand på området. Der er derfor foreslåetindført en ny lov, der skaber en sådan og sikrer en god balance mellem udlejer og lejer for lejeaftaler ihele landet om sommerhuse på fremmed grund.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen

2

af

2

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk