Miljøudvalget 2013-14
L 30
Offentligt
1305648_0001.png
1305648_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-09008Den 28. november 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 14. november 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 18 til L 30, forslag til lov om ændring af lov om vandløb, lov omnaturbeskyttelse og lov om planlægning (Klassifikation af private og offentligevandløb, ophævelse af krav om dispensation i en række tilfælde til opførelse afbebyggelse inden for skovbyggelinjen og forenkling af VVM-processen m.v.), somhermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jørn Dohrmann (DF).

Spørgsmål nr. 18 (L 30)

Med lovforslaget får ministeren vide beføjelser til at ændre på regelsættet. Det erimidlertid ikke klart, hvad der tænkes ændret i regelsættet. Ministeren bedesderfor redegøre for; 1) hvilke nye muligheder vandløbsmyndigheden får for atnedklassificere vandløb til private, og 2) om ministeren vil inddrage kommuner ogvandløbsinteressenterne i udarbejdelsen af disse regler?

Svar

Lovforslaget indeholder kun hjemmel til at fastsætte regler om ændretklassifikation af vandløb. Kriterierne for klassifikation vil blive udmøntet i enbekendtgørelse, der skal afløse den nugældende bekendtgørelse om klassifikationog registrering af vandløb.Det er min hensigt, at de kommende regler skal give kommunerne mulighed for ihøjere grad, end de har i dag, at anlægge konkrete, lokale skøn i forbindelse medafgørelse af, hvilke vandløb der skal være private. Reglerne skal sikre et ensartetserviceniveau over for kommunens borgere.Jeg vil lægge vægt på, om det offentlige har interesse i vandløbets vedligeholdelse,eller om der kun er private interesser forbundet hermed. Hvis fx en kommuneskønner, at der i et konkret vandløb er behov for særligevedligeholdelsesforanstaltninger, eksempelvis særlig skånsom vedligeholdelse,kunne det tale for, at vandløbet forbliver offentligt for dermed at sikre, atvedligeholdelsen foretages på den fagligt bedst kvalificerede måde. Hvisvedligeholdelse af vandløbet udelukkende eller i alt overvejende grad er begrundetmed behovet for afvanding af dyrkningsjord, kan det tale for, at detnedklassificeres.Reglerne og kriterierne vil blive udarbejdet efter forhandling med KL.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Jeg kan i øvrigt oplyse, at opfølgning på Natur- og Landbrugskommissionensanbefalinger om opdeling i offentlige og private vandløb drøftes i en arbejdsgruppeunder Vandløbsforum, der er sammensat af en bred kreds af interessenter.Et udkast til bekendtgørelse vil senere blive sendt i offentlig høring, før denudstedes, så alle interesserede har mulighed for at fremføre deres synspunkter.
Ida Auken
/
Helle Pilsgaard
2