Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
L 3
Offentligt
1297530_0001.png
1297530_0002.png
1297530_0003.png
1297530_0004.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 28. oktober 2013 stillet migfølgende spørgsmål nr. 6 vedrørende L 3, stillet efter ønske fra Per Clausen (EL),som jeg hermed skal besvare.Spørgsmål nr. 6Vil ministeren stille et ændringsforslag, der sikrer, at udførelsen afrenoveringsopgaven løses af den godkendte grønne aktør eventuelt i etkonsortiesamarbejde med andre virksomheder, hvor alles kvalifikationer skal kunnedokumenteres f.eks. i form af svendebrev kombineret med relevante kursusbeviser? Ifald ministeren ikke vil stille et sådant ændringsforslag, vil ministeren da – somteknisk bistand – oversende et udkast hertil?SvarJeg har forstået spørgsmålet således, at der ønskes teknisk bistand til at udarbejdeet ændringsforslag, som medfører en udvidelse af den foreslåede ordning til også atomfatte udførelse af renoveringsopgaven. Jeg henviser til bilag 1 til dette svar, somindeholder udkast til det ønskede ændringsforslag.Jeg skal understrege, at jeg ikke støtter dette ændringsforslag, men finder, atforslaget bør fremmes, som det foreligger, hvilket der også under 1. behandlingen aflovforslaget var bred tilslutning til.Årsagen hertil er, at godkendelse af de grønne aktører til, evt. i etkonsortiesamarbejde, at udføre renoveringsopgaven, dvs. den håndværksmæssigeudførelse af arbejdet, vil være en meget omfattende opgave, idet den vil omfattegodkendelse og efteruddannelse inden for alle entrepriseforhold. Godkendelse af degrønne aktører til også at udføre renoveringsopgaven risikerer således at medføre, atselve renoveringsarbejdet bliver dyrere for boligejeren, og at boligejeren får færrevirksomheder at vælge imellem til at udføre renoveringen.Da en del af den godkendte virksomheds ydelse efter lovforslaget allerede ertilbudsindhentning og projektstyring, herunder tilsyn med det udførte arbejde ogafleveringsforretning,liggerherialleredeenkvalitetssikringafdenentreprisemæssige opgave.
Ministeren7. november 2013J nr. 2013-4100
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 3
Bilag 1 til besvarelse af spørgsmål nr. 6 til (L 3), som Folketingets Klima-,Energi- og Bygningsudvalg har stillet til klima-, energi- og bygningsministerenden 28. oktober 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL)(Udkast til ændringsforslag om udvidelse af godkendelsesordning for virksomheder,der leverer rådgivning og projektstyring m.v. i forbindelse med energirenovering afbygninger til også at omfatte udførelse af renoveringen)”Ændringsforslag1)Iundertitlenændres ”rådgivning og projektstyring m.v.” til: ”rådgivning,projektstyring og entreprisemæssig udførelse”.[Konsekvensændring af ændringsforslag nr. 3-7]Til § 12)Ikapiteloverskriften til kapitel 9 bændres ”rådgivning og projektstyring m.v.”til: ”rådgivning, projektstyring og entreprisemæssig udførelse m.v.”[Konsekvensændring af ændring nr. 3-7]3)I§ 24 f, stk. 1, nr. 2,ændres ”, og” til: ”,”.[Konsekvensændring af ændring nr. 5]4)I§ 24 f, stk. 1, nr. 3,ændres ”.” til: ”, og”.[Konsekvensændring af ændring nr. 5]5)Efter§ 24 f, stk. 1, nr. 3,indsættes:”4) entreprisemæssig udførelse af energibesparelsestiltag”.[Udvidelse af de godkendte virksomheders ydelser til også at omfatteentreprisemæssig udførelse]6)I§ 24 f, stk. 3,indsættes efter ”og Bistand,”: ”Almindelige Betingelser forarbejder i bygge- og anlægsvirksomhed, Almindelige Betingelser forTotalentreprise og Almindelige Betingelser for aftaler om byggearbejder forForbrugere,”.[Konsekvensændring af ændring nr. 5]7)I§ 24 g, stk. 1,ændres ”og projektstyring m.v.” til: ”, projektstyring ogentreprisemæssig udførelse m.v.”[Konsekvensændring af ændring nr. 3-6]
BemærkningerTil nr. 1Undertitlen til lovforslaget ændres som konsekvens af, at der medændringsforslaget foreslås en udvidelse af de godkendte virksomheders ydelsertil også at omfatte den entreprisemæssige udførelse af de relevanteenergibesparelsestiltag.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 4
Til nr. 2Kapiteloverskriften til kapitel 9 b ændres som konsekvens af, at der medændringsforslaget foreslås en udvidelse af de godkendte virksomheders ydelsertil også at omfatte den entreprisemæssige udførelse af de relevanteenergibesparelsestiltag.Til nr. 3-5De godkendte virksomheders ydelser udvides til også at omfatteentreprisemæssig udførelse af energibesparelsestiltag. Ved ”entreprisemæssigudførelse” forstås den egentlige håndværksmæssige udførelse afenergibesparelsestiltag. Ved ”energibesparelsestiltag” forstås, som i denforeslåede bestemmelse i § 24 f, stk. 1, nr. 3, de energibesparelsesmuligheder,renoverings- og tilbygningsplaner, som bygningsejeren ønsker udført.Udvidelsen af den godkendte virksomheds ydelser til også at omfatte denentreprisemæssige udførelse af energibesparelsestiltag indebærer, at kravet iden foreslåede § 24 g, stk. 3, om, at godkendelse er betinget af, at virksomhedendokumenterer, at relevante medarbejdere opfylder krav til uddannelse, løbendeefteruddannelse og erhvervserfaring, også vil gælde for virksomhedensentrepriseydelse. Kravet i § 24 g, stk. 3, vil således kunne opfyldes ved, at der erdokumentation for kvalifikationerne hos virksomhedens udførende medarbejdere,f.eks. i form af svendebrev eller lignende.Virksomheden vil ligeledes have en forpligtelse til at lade virksomhedenskvalitetsstyringssystem efter den foreslåede § 24 g, stk. 5, omfatte deentreprisemæssige ydelser, virksomheden leverer. Dette indebærer bl.a., at derkan udstedes regler om virksomhedens underleverandørstyring, i det omfang dengodkendte virksomhed anvender en underleverandør til levering af denentreprisemæssige ydelse.Til nr. 6Udvidelsen af hjemlen til, at klima-, energi- og bygningsministeren skal kunnestille krav til de godkendte virksomheder om, at virksomhedens ydelser også skalopfylde Almindelige Betingelser for arbejder i bygge- og anlægsvirksomhed,Almindelige Betingelser for Totalentreprise og Almindelige Betingelser for aftalerom byggearbejder for Forbrugere, er en konsekvens af, at virksomheden ogsågodkendes til at levere entreprisemæssig udførelse af energibesparelsestiltag.Der kan således med den foreslåede ændring fastsættes regler om, at denentreprisemæssige ydelse omfattes af en af de tre nævnte AlmindeligeBetingelser, alt efter hvilken af de nævnte Almindelige Betingelser, der er mestrelevant for den ydelse, som bygningsejeren aftaler med den godkendtevirksomhed, skal udføres.Til nr. 7Ændringen af den foreslåede bestemmelse i § 24 g, stk. 1, er enkonsekvensændring som følge af, at der med ændringsforslaget foreslås enudvidelse af de godkendte virksomheders ydelser til også at omfatte denentreprisemæssige udførelse.”