Vi diskuterer ændring af lov om randzoner, og Dansk Folkeparti kan støtte lovforslaget.
Der har igennem en årrække været en langvarig debat om randzoner, og nu står vi her så igen.
Vi er faktisk overbevist om, at den lovgivning, vi står med her, er bedre end den lovgivning, som vi har nu.
Der er ingen tvivl om, at de kriterier for at udpege randzoner, der ligger her, er bedre end dem, vi har nu.
Der er ingen tvivl om – som ministeren har sagt til både udvalg, samarbejdspartnere og forligspartnere omkring det her – at det efterlyste kortmateriale nok skal komme frem.
Det er ikke til stede i dag, men det skal nok komme.
Dansk Folkeparti har selvfølgelig tillid til, at det kommer, således at både staten, som skal kontrollere det, og landmændene har mulighed for at se, hvor deres randzoner skal være.
Det har vi tillid til.
En ting, som vi er en lille smule nervøse for, men som vi selvfølgelig håber der kommer styr på, er det med kompensationen.
Det er sådan, at man tilbage fra 2010 og frem til i dag jo har haft den diskussion, om det er ekspropriation, når man går ind på privat ejendom og udtager arealer.
Der er vi blevet enige om – og det har vi også fået afprøvet – at det ikke er ekspropriation, når man også giver kompensation for de her arealer.
I Dansk Folkeparti lægger vi meget vægt på, at vi holder fast i det.
Vi kan ikke forestille os, at man ville knæsætte det princip, at hvis det går til et godt formål, kan man godt krænke den private ejendomsret.
Hvis man knæsætter det princip, vil det jo sige, at man – eksempelvis hvis man har en vej, hvor man har udfordringer med trafiksikkerheden – kunne sige:
Nu tager vi 20 m af alle forhaverne her, og det kompenserer vi ikke for, fordi det går til et godt formål.
Det tror jeg ikke boligejerne ville synes var en god idé.
Det er jo deres private ejendom, som de har købt og betalt, ligesom jorden er landmændenes private ejendom, som de har købt og betalt.
Men vi har selvfølgelig fuld tillid til, at regeringen og Folketinget overholder de spilleregler, der er på området, også i forhold til kompensation.
Og som flere ministre af forskellig farve har sagt både til udvalg og Folketing, vil der ske kompensation i forhold til udlæg af randzoner, som er et miljøregnskab.
Og man må erkende, at der i øjeblikket ikke er andet redskab at ty til end randzonerne.
Dansk Folkeparti har siden 2010 desværre ikke kunnet få skrevet det ind i aftalen.
Dengang var det en anden farve minister, der sad på posten, men vi kunne dog stille et spørgsmål dengang i 2010, og jeg spurgte ministeren, om ministeren var indforstået med, at hvis vi fandt bedre redskaber end randzonen i fremtiden – altså redskaber, der efter dokumentation ville kunne bruges til at udfase randzonerne – så kunne man diskutere, om randzonerne så skulle udfases.
Vi fik det svar på det, at det var man indforstået med.
Men det kunne dog ikke skrives ind i lovgivningen tilbage fra 2010.
Vi opfatter stadig væk randzonerne som et miljøtiltag, og hvis vi finder på en anden måde at nå vores miljømål på, er vi selvfølgelig klar til at diskutere det.
Vi stemmer ja til forslaget.
Vi mener bestemt, at det er et skridt i den rigtige retning, og vi forventer selvfølgelig, at de aftaler, der er lavet, bliver overholdt.