Kulturudvalget 2013-14
L 19
Offentligt
1291684_0001.png
1291684_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
21. oktober 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 9. oktober 2013, efter ønske fra Michael AastrupJensen (V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 13(Lov nr. L 19), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for hvor mange og hvilke biografer, der i dag modtagerstøtte i et omfang, der overstiger grænsen, jf. de minimis-forordningen, og redegørefor i hvilket omfang denne gruppe af biografer kan hjælpes ved enten at undtagedisse for reglen eller støtte dem på anden vis.

Svar:

Kulturministeriet er ikke i besiddelse af systematiske oplysninger om den offentligestøtte til danske biografer.Forud for udarbejdelse af udkast til lovforslaget har Kulturministeriet bedt landetskommuner om oplysninger om deres støtte til biografdrift. Hensigten med forespørgslenvar at danne sig et overblik over omfanget af kommunal støtte til danske biografer.Det er ikke muligt at lave en retvisende oversigt over støttens omfang til de enkeltebiografer på baggrund af de indkomne oplysninger fra kommunerne. Dette skyldes bl.a.,at nogle biografer modtager indirekte støtte i forskellige former, hvoraf værdien ikke erensartet opgjort eller ikke har været mulig at opgøre. Desuden har Kulturministerietikke modtaget oplysninger for alle biografer.Kulturministeriets modtog besvarelser fra 89 kommuner, hvoraf 35 kommuner oplyste,at de ikke yder støtte til biografdrift. Der findes i dag ca. 165 biografer i Danmark.På baggrund af de indkomne oplysninger fra kommunerne kunne det konstateres, at 8biografer modtog mere end 500.000 kr. årligt i kommunal støtte i 2011. Alle 8 biografer
Dok. nr. 1921068
Side 2
er beliggende i hovedstadsområdet. Heri er ikke medregnet kunstbiograferne, der vilkunne modtage støtte uden et maksimumsloft for støtten.Under høringen af lovforslaget er Kulturministeriet blevet gjort opmærksom på, atstøtten til de lokale biografer ofte indeholder støtte til kulturelle aktiviteter, hvilketspecielt er gældende for de biografer, der modtager et støttebeløb over det de minimis-forordningen giver mulighed for.I bemærkningerne til det endelige lovforslag er det derfor blevet præciseret, at denforeslåede ordning ikke er til hinder for, at en kommune kan yde støtte til kulturelleaktiviteter ud over den støtte, der kan gives til biografvirksomheden inden for deminimis-forordningen. Det kræver blot, at støtten til de kulturelle aktiviteter ikkegives direkte til biografvirksomheden selv.
Marianne Jelved