Tak.
Forrige lørdag vandt Conchita Wurst det europæiske melodigrandprix, og vinderen vakte opsigt – ikke så meget på grund af sangen som på grund af Conchitas udseende.
Hun havde nemlig skæg, hvilket bryder med normen om, hvordan kvinder og mænd ser ud.
Personligt synes jeg, at det var helt fint, at det netop var hende, eller ham, der vandt – det kan nemlig være med til at skabe opmærksomhed og accept omkring transpersoner, både her i Danmark, men også ude i verden.
Lovforslaget, som vi skal behandle, vil også være med til at skabe højere grad af accept af transpersoner.
Forslaget laver nemlig om på de nuværende krav for at få foretaget juridisk kønsskifte.
Som reglerne er i dag, skal transpersoner, der ønsker et nyt personnummer, der afspejler det køn, de føler de er, kastreres.
Det kræver altså, at en mand, der juridisk vil betragtes som en kvinde, skal have fjernet kønsorganerne, og at kvinder, der juridisk ønsker at være mænd, skal have fjernet deres livmoder.
Der er altså tale om et yderst indgribende krav, der kræver store operationer for de pågældende personer.
Det skal forslaget gøre op med.
Konkret går forslaget ud på, at et juridisk kønsskifte fremover kun kræver en ansøgning med en tilkendegivelse af, at man føler sig som tilhørende det modsatte køn, og efter 6 måneder skal man bekræfte sin ansøgning, som så, for mig at se, systematisk godkendes.
I Venstre er vi enige med regeringen i, at det er på tide at gøre op med de gamle krav om kastrering.
Vi bør i en moderne verden acceptere folk, som de er, og som de føler sig.
Derfor er vi også positive over for forslaget.
Men – der er et men – vi synes, at forslaget er for vidtgående.
Det skyldes, at vi er bekymrede for, at forslaget ikke tilgodeser de personer, der ikke kan overskue konsekvenserne af et juridisk kønsskifte.
Derfor mener vi, at der bør være en eller anden form for lægefaglig vurdering, erklæring eller udtalelse, sådan som f.eks.
Foreningen af Transkønnede i Danmark foreslår det.
Det vil være med til at forhindre eventuelt misbrug af muligheden for kønsskifte og sikre, at ansøgeren er fuldt bevidst om sit valg og ikke lider af en ubehandlet psykisk lidelse.
Vi mener i modsætning til regeringen ikke, at der derved bliver tale om unødige hindringer for juridisk kønsskifte, men blot, at det er et udtryk for en form for en velmenende rettidig omhu.
I Venstre vil vi ikke lægge os fast på nogen model i dag, men i stedet lægge op til en grundig drøftelse under udvalgsbehandlingen.
Vi kan dog forestille os, at det kan være et krav om almindelig konsultation hos en læge.
Formålet skal være, at lægen spørger ind til beslutningen og oplyser om praktiske sundhedskonsekvenser, f.eks.
ved celleskrab eller mammografiscreening hos fysiske kvinder.
Det kunne eventuelt være en kombination med et krav om en lægeerklæring – på den måde sikrer vi os, at beslutningen er truffet på et oplyst og drøftet grundlag.
Faktum er, at forslaget, som det ligger, medfører, at det bliver lettere at skifte køn end at skifte navn.
Det mener vi ikke giver mening, der er trods alt tale om en meget stor beslutning med betydelige konsekvenser for den enkelte ansøger.
Derfor håber vi på at tage en konstruktiv drøftelse under udvalgsbehandlingen, sådan at vi på en ordentlig, saglig og ansvarlig måde kan få ændret reglerne for juridisk kønsskifte.
Vi er helt enige med regeringen i, at der skal åbnes en dør for, at man ikke behøver at blive kastreret for at få et juridisk kønsskifte, men vi er ikke enige med regeringen i, at det er en ladeport, der skal åbnes, uden at der står en portner.
Vi synes, at det virker lidt useriøst, og på den baggrund kan Venstre ikke støtte forslaget, som det ligger.