Retsudvalget 2013-14
L 175
Offentligt
1368625_0001.png
1368625_0002.png
1368625_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. maj 2014ForvaltningsretskontoretJørgen Jørgensen2014-0037-00731131224
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov omændring af lov om tv-overvågning, lov om sikkerhed ved bestemte idræts-begivenheder, lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. ogforskellige andre love (Samling af visse af politiets opgaver i opgavefæl-lesskaber og bortsalg af hittegods ved offentligt tilgængelig internetauktionm.v.) (L 175), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 4. april 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen(V).
Karen Hækkerup/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 6 vedr. forslag til lov om ændring af lov om tv-

overvågning, lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder, lov

om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. og forskellige

andre love (Samling af visse af politiets opgaver i opgavefællesskaber

og bortsalg af hittegods ved offentligt tilgængelig internetauktion m.v.)

(L 175), fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse beslutningsgangen i, at de to opgave-fællesskaber forankres i henholdsvis Midt- og Vestjyllands Po-liti og Københavns Vestegns Politi, samt begrunde hvorfor op-gavefællesskaberne placeres i netop disse to politikredse.”

Svar:

Som det er anført i pkt. 2.1.1 i lovforslagets almindelige bemærkninger,udarbejdede Justitsministeriet i februar 2012 en handlingsplan for udmønt-ningen af effektiv administration på ministeriets område. I den forbindelseblev der identificeret en række effektiviserings- og prioriteringsinitiativer.Handlingsplanen pegede bl.a. på, at der kunne frigøres ressourcer, hvis po-litiets behandling af visse våben-, tilladelses- og kørekortssager blev sam-let i ét eller to opgavefællesskaber.Rigspolitiet har derfor undersøgt de nærmere effektiviseringsgevinster vedat henlægge administrationen af sager inden for de nævnte områder til op-gavefællesskaber.Som led i denne undersøgelse har Rigspolitiet gennemført interviews medudvalgte ledere og medarbejdere i samtlige af landets 12 politikredse ogrelevante afdelinger i Rigspolitiet, ligesom der er indhentet oplysninger omforbrug af årsværk. Formålet hermed har været at kortlægge, hvordan oghvor effektivt områderne administreres, herunder hvilke opgaver der stillerkrav til lokalkendskab, og hvilke opgaver der med fordel kan centraliseres.Rigspolitiet forventer, at der vil være effektiviseringsgevinster ved en cen-tralisering af sagsbehandlingen inden for de nævnte områder. Effektivise-ringsgevinsterne vil det første og andet år svare til henholdsvis 15 % og17,5 % af det nuværende ressourceforbrug, mens gevinsten fra det tredje årvil svare til 20 % af det nuværende ressourceforbrug.
2
Det er endvidere Rigspolitiets opfattelse, at en centralisering vil højne kva-liteten af sagsbehandlingen og understøtte ensartetheden i opgavevareta-gelsen.Rigspolitiet har på den baggrund foreslået, at der sker en samling af be-handlingen af visse sager inden for de nævnte områder i to opgavefælles-skaber, der forankres i henholdsvis Midt- og Vestjyllands Politi og Køben-havns Vestegns Politi.Justitsministeriet har i øvrigt til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Rigspolitiet, som bl.a. har oplyst følgende:”Rigspolitiets beslutning om placeringen af de to opgavefæl-lesskaber i henholdsvis Midt- og Vestjyllands Politi (Holste-bro) og i Københavns Vestegns Politi (Høje Taastrup) er sketud fra en samlet vurdering på landsplan af en række hensyn,herunder hensynet tilat minimere tabet af faglige kompetencer med deraf føl-gende risiko for sagsophobning,at undgå afskedigelser,at varetage hensynet til fordeling af opgaverne mellem lan-dets politikredse,at varetage hensynet til den regionale fordeling af statsligearbejdspladser ogat varetage hensynet til politiets udkørende opgaver.
Placeringen af det ene opgavefællesskab i Københavns Vest-egns Politi forventes at give de bedste muligheder for at rekrut-tere så mange af de nuværende medarbejdere til opgaven sommuligt. Gode rekrutteringsmuligheder vil dermed også bidragetil færrest mulige afskedigelser på landsplan i Dansk Politi.Placeringen af det andet opgavefællesskab i Midt- og Vestjyl-lands Politikreds blev vurderet til at være den mest hensigts-mæssige placering på grund af dels det regionale hensyn ogdels gunstige vilkår for de udkørende opgaver på våbenområ-det.Endvidere varetager ingen af de to politikredse i dag størretværgående opgaver på vegne af dansk politi.Det bemærkes i den forbindelse, at placeringen af de to opga-vefællesskaber ikke er udtryk for en vurdering af faglige kom-petencer politikredsene imellem.”
3