Lige så lykkeligt det er for de fleste mennesker i Danmark at indgå ægteskab, hvor kærligheden mellem to mennesker bekræftes, og hvor man tager en beslutning om, at man ønsker at leve livet sammen i medgang og modgang, lige så ofte sker det desværre også, at det, som skulle være lykkeligt og livsbekræftende, nemlig den gensidige kærlighed, en dag visner og dør.
Det er trist, især hvis der er børn i ægteskabet.
Det er uundgåeligt, at de vil blive påvirket af, at familien splittes op i forbindelse med en skilsmisse.
Den lykkelige skilsmisse findes nok ikke, men heldigvis er der mange par, der agerer på en fornuftig måde og tackler de udfordringer, der er forbundet med et brud, på en anstændig måde og i respekt for det liv, man trods alt har levet sammen.
For nogle er et brud måske endda det bedste for at bevare respekten for hinanden, og for at man kan beskytte sine børn mest muligt.
Den perfekte opskrift findes nok ikke, og det er meget individuelt fra ægtepar til ægtepar, hvordan man i familien får gennemlevet og bearbejdet de følelser, der er forbundet med et brud.
Har man levet sammen i såvel kort som lang tid, er det jo fælles minder, fælles venner, fælles familie, der måske får en anden betydning, og det tror jeg bestemt kan være hårdt for alle involverede parter.
Der er ingen tvivl om, at for Dansk Folkeparti er ægteskabet noget ganske særligt.
Det er noget, man som menneske skal værne om og passe på både i de lyse stunder og i de mørke og svære stunder, hvor kampen måske skal kæmpes lidt mere indædt for at bevare det, der trods modstand binder to mennesker sammen.
Når vi i dag behandler et forslag, som tager sigte på, at det skal være muligt at udvide mulighederne for at opløse ægteskabet på kort tid, såfremt kun den ene part ønsker det og som følge af en begrundelse, der beviser, at der i ægteskabet fra den ene parts side har været en mangel på respekt for og kærlighed til den anden, som har medført store smerte fysisk og psykisk på ægtefællen eller en af dennes nære pårørende, ønsker Dansk Folkeparti at bakke det op.
Det er både krænkende og nedværdigende at leve i et forhold, hvor man ikke oplever ligeværd, og hvor nedværdigelse, vold, smerte og forfølgelse er en del af hverdagen.
Livet er kun til låns, og det leves kun én gang.
Derfor gælder det om at få det bedste ud af det og respektere hinanden og acceptere hinandens forskelligheder, og det gør man ikke ved vold og magt.
Gennem tiderne har specielt mange kvinder affundet sig med et liv med vold og mangel på respekt.
Det har for nogle udviklet sig til manglende selvværd og et liv i sorg og smerte.
Man har affundet sig med det som en livsbetingelse.
Det skal selvfølgelig ikke være tilfældet i Danmark i dag, og derfor finder Dansk Folkeparti det godt, at der nu tages et skridt i den rigtige retning og laves en lovgivning, hvor der tages højde for, at mennesker er noget unikt, og at der skal værnes om dem.
For Dansk Folkeparti er det meget vigtigt, at der er helt klare regler for og definitioner på, hvornår denne lov kan anvendes.
Det må ikke blive sådan, at det bliver en hurtig vej til at bryde et ægteskab.
Det skal kun kunne brydes, såfremt der er forhold, som ikke kan ændres, og som påfører den involverede part en fysisk eller psykisk smerte.
Det er vigtigt, at der hos myndighederne og i det omgivende samfund er en vilje og opbakning til at hjælpe de mennesker, der mistrives, helst før skaden bliver for stor og har sat dybe spor.
Det skal der være mere fokus på.
Som udgangspunkt er livet en gave, og livet skal nydes og leves.
Livet er da også fyldt med udfordringer, nogle store, nogle små.
Nogle er lette at tackle, andre er uovervindelige.
Nogle er man selv herre over at overvinde, andre er man ikke i stand til at klare.
Og når respekten for et andet menneske tabes og man viser det med vold og magt, er det så stort et problem, at der skal finde et brud sted.
Det skal vi som lovgivere sørge for er muligt, og det sker med dette lovforslag.
Ofte er børn involveret enten direkte eller som observatører.
Det kan være meget voldsomme oplevelser, som sætter dybe spor, og for børnene har vi et stort ansvar.
Når bruddet er sket, er det vigtigt at understrege nødvendigheden af, at der finder et opfølgende arbejde sted for at sikre de involverede et værdigt liv efterfølgende.
Der kan være så store skader, synlige og usynlige, at det vil kræve en ihærdig indsats at få dem bearbejdet, så parterne kommer til at leve et godt liv.
Derfor kan denne lovgivning ikke stå alene.
Der er generelt stor politisk bevågenhed på efterværn.
Det skal vi også huske for denne gruppe, der bliver omfattet af den her lovgivning.
Så vil jeg også gerne sige, at lovforslaget jo også rummer to andre elementer, som egentlig ikke har så meget med selve forslaget at gøre i forhold til opløsning af ægteskab, og derfor vil jeg også gerne sige, at Dansk Folkeparti måske ikke synes, at det er den bedste idé, at man har sammensat lovforslaget på den her måde.
Det drejer sig bl.a.
om, at der er et af elementerne, som er en del af en lovgivning, som Dansk Folkeparti tidligere har stemt imod.
Men vi vil godt sige, at da det drejer sig om konsekvensrettelser og redaktionelle ændringer, har det ikke indflydelse, og at Dansk Folkeparti selvfølgelig vælger at stemme for det her lovforslag, fordi vi jo igennem længere tid både på det sociale område og på retsområdet har været meget optaget af den her lovgivning og også har stillet adskillige spørgsmål til ministrene om de sager, der har været dukket op om netop vold i ægteskabet.
Så som udgangspunkt her støtter Dansk Folkeparti lovforslaget.