Den 1.
januar 2013 trådte regeringens aftale om en reform af førtidspensionsordningen og fleksjobordningen i kraft.
Det var jo en reform, der var resultatet af en bred politisk aftale mellem Venstre, Konservative, Liberal Alliance og regeringen.
For os Socialdemokrater var det vigtigt, at udviklingen både i forhold til førtidspension og fleksjob skulle vendes, flere mennesker skulle simpelt hen bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet, og færre skulle ende på varig passiv forsørgelse.
Reformen var ambitiøs og omfattende, men bestemt også nødvendig.
For mig at se er det en af de politisk sværeste udfordringer i Danmark, netop at stoppe tendensen til, at mennesker ikke længere er en del af vores arbejdsfællesskab.
Det skal mennesker være, og vi skal have flere ind i vores arbejdsfællesskab.
Med den reform tog vi et skridt i den rigtige retning.
I forhold til fleksjobreformen blev tilskuddet omlagt, så også personer med en lille arbejdsevne kunne komme ind i ordningen.
Det ser indtil videre ud til at gå ganske godt, da en del mennesker ansat i de såkaldte minifleksjob på under 10 timer om ugen er kommer i gang.
Samtidig omlagde vi tilskudsordningen, sådan at det nu er de svageste fleksjobbere, dem med de laveste lønninger, der modtager de største tilskud, og ikke omvendt.
Med reformen fremtidssikrer vi ordningerne ved at få styr på økonomien, men sikrer ligeledes det helt nødvendige fokus på rehabilitering, altså hjælpen til disse mennesker, så vi kan få dem i arbejde og få dem fastholdt på arbejdsmarkedet og også dermed få mulighed for, at de kan forsørge sig selv.
Det var starten på det meget store arbejde, der ligger i at sikre de gode intentioner, som reformen lagde op til.
En stor del af arbejdet ligger nu ude hos medarbejderne i kommunerne, i jobcentrene, i a-kasserne og hos erhvervslivet, og en anden del ligger hos os politikere, og den del, der ligger hos os, er, at vi selvfølgelig hele tiden skal holde øje med, om reformen fungerer, som vi ønsker, om der er nogle ting, der skal ændres, om der er et eller andet, som ikke er, som vi egentlig mente det skulle være, eller som skal laves om.
Det er netop derfor, vi kommer til de ændringer i dag, hvor min kollega, ordføreren hr.
Hans Andersen fra Venstre, jo har forklaret nogle af de ændringer, der skulle ske.
Og nogle af de ting, et par ting, jeg gerne vil have fokus på, som jeg synes er vigtige, er, at vi sikrer, at der ikke sker en indtægtsnedgang for personer, der er ansat under det nye fleksjobsystem, hvis de bliver arbejdsløse og skal holde ferie.
Samtidig gælder det, at man, hvis man bliver syg og ikke kan stå til rådighed for fleksjob, selvfølgelig heller ikke skal lægge sit cv på jobnet og møde til cv-samtaler.
Vi har samtidig igen også sørget for at gøre det hele meget nemmere, for hvis man er selvstændig og er i fleksjob i sit eget firma og firmaet lukker, så man skal videre som lønmodtager, mister man ikke ancienniteten i fleksydelsesordningen.
Det samme gælder de syge lønmodtagere i forbindelse med fleksjob, så der lige skal kigges på et ekstra ressourceforløb.
Så alt andet lige synes jeg, der er nogle fornuftige præciseringer her.
Det fører os et skridt videre i kampen for at få inkluderet flere mennesker på arbejdsmarkedet, og derfor kan vi støtte forslaget.
Nu er formanden holdt op med at nyse, så nu kan jeg godt stoppe.