Tak for det.
Med dette lovforslag ønsker fødevareministeren ikke at undtage tamræve til gravjagttræning fra forbuddet mod hold af ræve.
Det generelle forbud mod hold af farmræve var et positivt tiltag.
Farmræve er fortsat sky og nervøse trods mange års opdræt, og de egner sig ikke til fangenskab.
Men med hold af ræve til gravjagttræning forholder det sig anderledes.
Her er der tale om tamræve, der har en helt anden natur, og som ministeren også selv lægger op til at undtage fra forbuddet, idet man vil tillade hold af ræve som kæledyr.
I lovforslaget henviser man til Det Dyreetiske Råds udtalelse fra 2010, og heri giver rådet udtryk for, at brug af tamræve til gravjagttræning er betænkelig dels på grund af rævenes opstaldningsforhold, dels på grund af selve træningen.
Udtalelsen fra Det Dyreetiske Råd er dog 4 år gammel og har ikke udgangspunkt i de nyere forbedringer af opstaldning af de her ræve, der er sket på initiativ fra bl.a.
Danmarks Jægerforbund og i samarbejde med forskellige hundeklubber.
Der er blevet udviklet minimumsstandarder for rævenes opholdsrum og indført systematisk kontrol, og med hensyn til selve træningen vil jeg sige, at den i dag foregår under forsvarlige vilkår.
For det første er ræv og hund adskilt med et gitter og kommer dermed aldrig i kontakt med hinanden, og for det andet vænnes ræven gradvis til forholdene og i første omgang også med det, man kalder rolige hunde.
Hvis vi afskaffer muligheden for gravjagttræning, vil færre hundeejere bruge deres jagthunde til gravjagt, idet det ville indebære en større risiko for både ræv og hund.
Skov- og Naturstyrelsen har oplyst, at det er en fordel at have gravjagt i Danmark med henblik på at regulere bestanden af ræve, og Det Dyreetiske Råd mener også, at det er den mest effektive måde at regulere rævebestanden på.
Der er fortsat ikke udviklet et alternativ til brug af tamræve til gravjagttræning, og der er heller ikke fundet et alternativ til gravjagt til effektiv regulering af rævebestanden.
Naturstyrelsen har taget konsekvensen af dette, bl.a.
ved tidligere at finansiere og anlægge kunstgrave i vildtreservater, hvor jordrugende fugle er særligt sårbare.
For mange ræve forringer nemlig bestanden af jordrugende fugle såsom agerhøns, viber og lærker, og vi bruger millioner på at forsøge at forbedre vores fauna og vende tilbagegangen i bestanden af disse fugle, så det er noget tosset at afskaffe et af de mest effektive og billige redskaber til netop det formål, nemlig effektiv regulering af rævebestanden.
Sidst, men ikke mindst, er en effektiv regulering nødvendig for at undgå sygdomsspredning.
I 1980'erne blev hele rævebestanden på Bornholm stort set udryddet af en epidemi på grund af ræveskab på grund af, kan man sige, for mange ræve på for lidt plads.
Ræveskab ender med en langsom og plagsom død af kulde, vægttab og sygdom for ræven, og derudover kan ræven være bærer af rabies og den for mennesker dødelige dværgbændelorm, hvor ræven er mellemvært.
I 2014 er der ca.
115 tamræve til gravjagttræning i Danmark, som jeg er blevet oplyst.
Venstre ønsker derfor på det her grundlag fortsat hold af ræve til gravjagttræning, da det samlet set giver større og bedre dyrevelfærd for både ræve og andet vildt og ikke mindst, fordi der ikke er opfundet og udviklet alternativer endnu.
Så Venstre kan derfor ikke støtte regeringens forslag.
Tak.