By- og Boligudvalget 2013-14
L 128 Bilag 1
Offentligt
1331229_0001.png
1331229_0002.png
1331229_0003.png
1331229_0004.png
1331229_0005.png
1331229_0006.png
Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email [email protected]
6. januar 2014
Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter[email protected]
Høringssvar vedrørende lovforslag om ommærkning af al-mene ældre- og familieboliger til ungdomsboligerBL – Danmarks Almene Boliger har følgende bemærkninger til ovennævnte lovforslag:Med forslaget styrkes fleksibiliteten for ældre- og familieboliger på 50-65 m2, idet det blivermuligt for kommune og boligorganisation at aftale ommærkning til almene ungdomsboliger, ogat søge ommærkningsbidrag til nedsættelse af huslejen for unge uddannelsessøgende.Ommærkningen er midlertidig, og ommærkede boliger skal på ny mærkes som henholdsvis æl-dre- eller familieboliger efter maksimalt 10 år. Efter finanslovsaftalen for 2014 kan ommærk-ningsbidrag ligeledes tildeles for en 10-årig periode, og ministeriet kan give tilsagn om om-mærkningsbidrag i perioden 2014-2016 inden for en ramme på 10 mio. kr. om året – svarendetil i alt ca. 300 boliger.Vi finder det meget positivt, at det på denne måde bliver muligt at målrette nogle af de mindreældre- og familieboliger med vigende efterspørgsel til unge uddannelsessøgende, der mangleren bolig i de større uddannelsesbyer.En god og billig bolig er en vigtig forudsætning for et godt og stabilt studieliv. Samtidig må vibevare fokus på, at også andre unge med særligt behov har brug for en god bolig som rammeom deres liv. Det kan være med til at give det overskud, der skal til, for at bringe den unge tæt-tere på uddannelse og beskæftigelse.Ved ommærkning af ældreboliger til ungdomsboliger bortfalder den kommunale garantiforplig-telse. Så er det i stedet lejerne, der skal betale for tomgangsleje og udgifter til istandsættelseved fraflytning. Derfor er det afgørende, at de ommærkede boliger kan udlejes til målgruppen –og vi lægger vægt på, at det efter lovforslaget er muligt at aftale, at ommærkningen kan brin-ges til ophør før 10-års periodens udløb, hvis efterspørgslen fra unge studerende svigter.
Med venlig hilsen
Bent Madsen

Til:

Fra:

Titel:

Almene boliger ([email protected])Per Juulsen ([email protected])Vs:Høringvedr.forslagtilLovomændringaflovomalmeneboligerm.v.(Ommærkningafalmeneældre-ogalmene familieboliger til almene ungdomsboliger m.v.)

Sendt:

06-01-2014 11:56:53

Bilag:

pic17483.gif;
Kollegiekontorerne i Danmark kan tilslutte sig forbedrede muligheder for atommærkealmenefamilie- ogældreboligertilalmeneungdomsboliger.Medhenblikpåatbegrænsesærreglernemestmuligtfindervidog,atdenberettigedepersonkredstildeommærkedeboligerbørværedensammesomtiløvrigealmeneungdomsboliger.(Embedded image moved to file: pic17483.gif)
Med venlig hilsenKollegiekontoret i AarhusPer Juulsendirektørdirekte tlf. 87 32 83 80, e-post [email protected]----- Videresendt af Per Juulsen/Kollegiekontoret/DK den 06-01-2014 11:53-----Fra: "Lars Nielsen" <[email protected]>Til:"DanskByggeri"<[email protected]>,DetCentraleHandicapråd<[email protected]>,"KLKommunernesLandsforening" <[email protected]>,"Boligselskabernes Landsforening" <[email protected]>, "Bosam-Boligforeningerne Sammenslutning i Danmark"<[email protected]>,"Byggeskadefonden" <[email protected]>, "Bygherreforeningen" <[email protected]>, "DanmarksLejerforeninger" <[email protected]>,"Ejendomsforeningen Danmark" <[email protected]>, "Landsbyggefonden" <[email protected]>,Ældremobiliseringen<[email protected]>, "[email protected]" <[email protected]>, "[email protected]" <[email protected]>,"Danske Regioner"<[email protected]>, "[email protected]" <[email protected]>, "[email protected]"<[email protected]>, "Domstolsstyrelsen"<[email protected]>, "Hans Henrik Edlund, professor" <[email protected]>, "Per Juulsen"<[email protected]>,ÆldreSagen<[email protected]>, "info" <[email protected]>, "Realkreditforeningen" <[email protected]>,"[email protected]"<[email protected]>, "Dansk Handicap Forbund" <[email protected]>Dato: 05-12-2013 16:39Emne:Høringvedr.forslagtilLovomændringaflovomalmeneboligerm.v.(Ommærkningafalmeneældre-ogalmene familieboliger tilalmene ungdomsboliger m.v.) (MBBL Id nr.: 430087)
Tilhøringsparterne
Vedhæftetsendeshøringsbrevvedr.udkasttillovomændringaflovomalmeneboligerm.v.(Ommærkningafalmeneældre-og almene familieboligertil almene ungdomsboliger m.v.)
Med venlig hilsenLars NielsenSpecialkonsulentMinisteriet for By, Bolig og LanddistrikterAlmene BoligerGammelMønt41117KøbenhavnKTlf. (+45) 41 71 77 84E-mail: [email protected][bilaget"Høringsbrev.pdf"blevfjernetafPerJuulsen/Kollegiekontoret/DK][bilaget"Udkasttillovforslagomommærkningtil almene ungdomsboliger - 05.12#6875717#2#6874407#8}.pdf" blev fjernet afPerJuulsen/Kollegiekontoret/DK][bilaget"Høringsliste{F2#6875718#1#6874407#9}.pdf" blev fjernet af PerJuulsen/Kollegiekontoret/DK]
Ministeriet for by, bolig og landdistrikterKontoret for almene boligerAtt.: Lars NielsenGammel Mønt 41117 København K
06. februar 2014Høringssvar til høring over udkast til lov om ændring af lov omalmene boliger m.v. (Ommærkning af almene ældre- og almenefamilieboliger til almene ungdomsboliger m.v.)Danske Studerendes Fællesråd har med interesse læst udkastet til lovændring oger overordnet meget positivt stillet over for både anerkendelsen afuddannelsessøgendes store udfordringer på boligområdet samt over for deforbedrede muligheder for fleksibel anvendelse af den eksisterende boligmassegennem bedre muligheder for ommærkning til almene ungdomsboliger.Desværre findes forslaget utilstrækkeligt i forhold til at komme manglen påbetalelige ungdomsboliger til livs.Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, så forventes en stigning iantallet af studerende på over 70.000 frem mod 2020. Da de studerende i forvejener meget ringe stillet på boligmarkedet, er det forventede øgede udbud afungdomsboliger på 300-400 boliger som følge af denne lovændring desværreutilstrækkeligt til for alvor at løse de unges boligudfordringer, særligt da detøgede udbud af studieboliger er midlertidigt. DSF foreslår, at der ses nærmere påbarriererne for nybyggeri af et tilstrækkeligt antal betalelige ungdomsboliger,herunder kollegier, da det er nødvendigt med et større nybyggeri og ikke blotommærkninger, hvis de unges boligproblemer skal til livs. Konkret foreslås det, atnedsættelsen af den kommunale grundkapital forlænges længere end tiludgangen af 2016 og at planlovens § 15, stk. 2. ændres, således at det gøres muligtfor kommunalbestyrelser at stille krav om, at der på en grund skal opføres almeneungdomsboliger. DSF er dog positivt stillet over for forslaget, som er et godtskridt på vejen til et bedre boligmarked for studerende og dermed bedremuligheder for at unge kan påbegynde og gennemføre en uddannelse.DSF er positivt overfor at det med forslaget om indførelse af ommærkningsbidraganerkendes, at det er nødvendigt, at ungdomsboliger er betalelige for denberettigede personkreds. Der er dog mange eksempler på, atuddannelsessøgende, på grund af det pressede marked for betalelige boliger,accepterer tilbud, hvor de enten bor ulovligt eller betaler en leje, som er for høj iforhold til deres indtægter. DSF frygter, at uddannelsessøgende, på grund af detpressede boligmarked, vil føle sig nødsaget til at acceptere en ommærketungdomsbolig, velvidende at de ikke kan klare huslejen efterommærkningsbidragets ophør. Derfor foreslår DSF, at reglerne omommærkningsbidrag gøres mere fleksible, således at ommærkningsbidraget ikke
Ministeriet for by, bolig og landdistrikterKontoret for almene boligerAtt.: Lars NielsenGammel Mønt 41117 København K
ophører efter højst 10 år efter aftalens indgåelse, men efter lejeren er flyttet ud afungdomsboligen.Hvad angår den berettigede personkreds til ommærkede almene familie- ogalmene ældreboliger, ønsker DSF at det sikres, at bestemmelsen om, atommærkede alene skal anvises til unge uddannelsessøgende, ikke betyder, atunge med et særligt behov får sværere ved at finde en betalelig bolig. DSF ønsker,at der arbejdes for at sikre et større udbud af betalelige ungdomsboliger til bådeuddannelsessøgendeogunge med et særligt behov. Med venlig hilsen,Mads MelinNæstformand og levevilkårsordførerDanske Studerendes FællesrådTlf. 28194502[email protected]