Med det forslag, som vi behandler i dag, gør vi processen lettere for indsamling af vælgererklæringer for partier, der ønsker at opstille til Folketinget og ved valg til Europa-Parlamentet.
Processen omkring indsamling af vælgererklæringer er i dag meget dyr, bureaukratisk og vel et eller andet sted også utidssvarende.
Fra socialdemokratisk side er vi i hvert fald af den opfattelse, at processen i sig selv ikke skal være en unødig barriere for opstilling af nye partier, som ellers nyder folkelig opbakning, og derfor er vi i Socialdemokratiet glade for forenklingen på området.
Hvis et parti ønsker at blive opstillet til Folketinget, kræver det vælgererklæringer fra mindst 1/175 af samtlige gyldige stemmer, der blev afgivet ved det senest afholdte folketingsvalg, og et nyt parti skal i dag indsamle omkring 20.000 vælgererklæringer for at kunne deltage ved det næste folketingsvalg.
Vi synes, at det er rimeligt, at nye partier skal kunne dokumentere, at de har en vis folkelig opbakning for at kunne lade sig opstille.
Alternativt vil vi få en alenlang stemmeseddel med risiko for stort stemmespild, men processen bag et partis opstilling skal som sagt ikke være en barriere i sig selv.
I dag bliver vælgererklæringer så indsamlet på følgende måde:
Partierne sender vælgererklæringer, efter man måske har været på torvet eller gågaden for at finde dem.
De skal være udfyldt med vælgerens navn, cpr-nummer, bopæl og underskrift og bliver altså så sendt til kommunen for at få bekræftet, at vælgerne opfylder betingelserne, for at man kan optage vedkommende på valglisten.
Når vælgererklæringens gyldighed så er bekræftet, sender kommunen vælgererklæringen til vælgeren, og vælgeren skal herefter videresende vælgererklæringen til partiet, såfremt vælgeren altså fortsat ønsker at deltage i anmeldelsen af det pågældende parti.
Det tror jeg at de fleste godt kan høre er en temmelig omstændelig procedure, og sådan skal det selvfølgelig ikke være.
Det siger sig selv, at det er nødvendigt at kontrollere, at vælgererklæringerne er gyldige, men de nuværende regler for indsamling af vælgererklæringer er senest blevet ændret i 1989 og tager derfor naturligvis, kunne man sige, ikke højde for den digitale udvikling, der har været efterfølgende.
I dag gør teknologien det muligt at indsamle vælgererklæringer digitalt.
Vi kan derfor opretholde den nødvendige kontrol og sikkerhed omkring indsamlingen af vælgererklæringer og samtidig forenkle og digitalisere processen, så nye partier med folkelig opbakning ikke møder unødige barrierer.
Derfor er vi fra socialdemokratisk side glade for, at vi i efteråret lykkedes med at samle alle partier om en aftale omkring digitalisering af proceduren, som nu er omsat til det lovforslag, vi har med at gøre her.
Det er vigtigt for mig at påpege, at vi med aftalen også er enige om, at det fortsat skal være muligt at aflevere en vælgererklæring helt manuelt, hvis man ikke har mulighed for at gøre det digitalt.
Med aftalen og lovforslaget moderniserer vi altså vores demokrati.
Processen gøres mere enkel, og der skal ikke bruges 3-4 postgange for at få en gyldig vælgererklæring i hus.
Vi ønsker, at flest mulige deltager i vores demokrati, og derfor gælder det om at fjerne de utilsigtede barrierer, der måtte være ved f.eks.
indsamling af vælgererklæringer.
Så med alt det værende sagt, skal jeg bare meddele, at Socialdemokratiet selvfølgelig kan støtte det her lovforslag.