Retsudvalget 2013-14
L 113
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
3. marts 2014FærdselskontoretCaroline Elmberg2014-0037-00651064401
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 15 vedrørende forslag til lovom ændring af færdselsloven (Skærpet indsats mod kørsel i påvirket til-stand m.v.) (L 113), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsmini-steren den 6. februar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarstenNonbo (V).
Karen Hækkerup/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 15 vedrørende forslag til lov om ændring af færdselslo-
ven (Skærpet indsats mod kørsel i påvirket tilstand m.v.) (L 113) fra
Folketingets Retsudvalg:
”Er eksemplet, som anføres af ITD i deres høringssvar, om enchauffør kan få sit kørekort inddraget i 14 dage korrekt, og hanså kan forvente det genudleveret? – er det ikke sådan, at hankun får det inddraget, hvis der er stor sandsynlighed for, at handømmes for spirituskørsel, hvorefter han heller ikke kan fort-sætte som chauffør?”Svar:
1.
ITD har i deres høringssvar af 2. januar 2014 anført bl.a., at en ”straks-fratagelse” af kørekortet må forventes at have en vis varighed. ITD har iden forbindelse henvist til pkt. 5.2 i lovforslagets almindelige bemærknin-ger, hvoraf det fremgår, at Rigspolitiet har anbefalet, at der skabes en ud-trykkelig hjemmel til, at politiet på stedet kan fratage kørekortet i en korte-re periode (op til 2 uger) bl.a. i tilfælde, hvor politiet vurderer, at der er ri-siko for, at den pågældende person igen vil køre spirituskørsel umiddelbartefter løsladelsen.ITD har hertil anført, at det kan få betydelige konsekvenser for en vogn-mand, såfremt en ansat chauffør fratages kørekortet i en kortere periode,herunder økonomiske konsekvenser, idet vognmanden ikke kan gøre brugaf chaufføren i den omhandlede periode.2.
Justitsministeriet skal bemærke, at der som anført under pkt. 5.3.1 i lov-forslagets almindelige bemærkninger kun skal ske straksfratagelse af køre-kortet efter den foreslåede bestemmelse i færdselslovens § 55, stk. 3 (lov-forslagets § 1, nr. 1), med henblik på at afværge risikoen for, at en person(på ny) gør sig skyldig i kørsel i påvirket tilstand, hvis der er grund til atantage, at vedkommende har overtrådt § 53 eller § 54, stk. 1 eller 2.Som anført under punkt 5.3.2 i lovforslagets almindelige bemærkningerforudsættes det med den pågældende bestemmelse, at kørekortet som ud-gangspunkt skal tilbageleveres, når den risiko, der begrundede fratagelsen,ikke længere er til stede.Det vil efter lovforslaget være overladt til politiets vurdering, hvornår denpågældende umiddelbart kan antages igen at ville være i stand til at føremotordrevet køretøj, hvortil der kræves kørekort. Justitsministeriet har så-ledes ikke fundet anledning til nærmere at regulere fratagelsens tidsmæssi-2
ge omfang. Det må således antages, at der i praksis vil kunne være storforskel på, hvornår en person igen vil være i stand til lovligt at føre motor-drevet køretøj.
3