Tak.
Tak for debatten, og tak til statsministeren for besvarelsen.
Statsministeren svarede ikke på det spørgsmål, som vi stillede i forespørgslen, under henvisning til at statsministeren ikke ville spekulere i, hvad der kunne være sket, hvis tingene var gået anderledes.
Statsministeren sagde dog i forhold til et spørgsmål, som jeg stillede – og nu tror jeg, jeg citerer rimelig ordret – at de ord, man tager i sin mund, er dem, man mener er de rigtige.
Det er jo rigtigt nok.
Der må man så bare undre sig over – det gør vi, der har rejst den her forespørgselsdebat, i hvert fald – at statsministeren ikke vil kritisere den daværende justitsminister, Morten Bødskov, men alene henviser til en beklagelse, som den daværende justitsminister er kommet med.
Jeg forstår simpelt hen ikke, at statsministeren ikke vil kritisere den handling, at hun ikke vil sige, at det er forkert.
Det må man undre sig såre over.
Jeg tror, statsministeren beklageligvis vil gå over i historien som den statsminister, som ikke var villig til i forhold til sine ministre at sørge for, at de drog konsekvensen af det, når der blev talt usandt, og når der blev løjet over for Folketinget og i det her tilfælde konstrueret en løgn, men alene ville beklage det.
Vi må jo sige, at det, vi så er enige om, er, at man ikke må lyve over for Folketinget, man må ikke komme med en nødløgn, og det er vi helt enige om.
Men det er jo ikke nok, at man siger det, man skal også mene det, og dér er en god test på, om det, man siger, rent faktisk er det, man mener, om der er sammenhæng mellem det, man siger, og det, man gør.
Og der må vi jo forstå på statsministerens besvarelse, at man som minister ikke må lyve, men det har ikke nødvendigvis nogen konsekvenser.
Det er jo ikke engang sådan, at vi kan få ud af statsministeren, om statsministeren vil kritisere ministre for at lyve, statsministeren vil ikke fortælle, om man, hvis man stikker Folketinget en direkte, lodret løgn, så bliver fyret som minister, og det må undre.
Det undrer i hvert fald os, der har rejst den her forespørgselsdebat.
Og det billede, der står tilbage, er jo, at den daværende justitsminister, hr.
Morten Bødskov, mener, at han er frikendt; statsministeren vil ikke forholde sig kritisk til det, vil ikke kritisere noget, men alene henvise til de pågældende beklagelser.
Jeg må sige, jeg faktisk synes, det er en sørgelig dag for det danske folkestyre, når vi ikke kan få et klart svar ud af statsministeren, altså at det, hvis man lyver over for Folketinget, konstruerer en løgn, som den daværende justitsminister, hr.
Morten Bødskov, gjorde, så naturligt har den konsekvens, hvis man ikke selv tager sit gode tøj og går, at man bliver fyret af den person, der er ansvarlig for regeringen, nemlig statsministeren.
Det synes jeg kunne have været et rart, dejligt og klart svar at få fra statsministeren.
Det fik vi ikke i dag, og det er vi meget kede af.
Men vi er dog enige om, at man i forhold til nødløgnsbegrebet, som regeringen jo er ansvarlig for er blevet skabt, må finde en løsning, og det medvirker både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Venstre, som jeg har forstået det, meget gerne til, og vi glæder os til, at der kommer nogle konkrete ting på bordet ovre i Justitsministeriet.
Og så må vi jo lade historieskrivningen dømme, hvad der er rigtigt og forkert i den her situation.
Der er nogle af os, der rent faktisk bekymrer os om, hvilken historie der bliver skrevet, og hvad man kan bruge den historie til.
Men det betyder så mindre for andre, det er åbenbart polemik.
Men med de ord skal jeg sige tak for forespørgslen og for debatten.