Jeg vil da gerne sige mange tak for debatten.
Det har været ganske interessant.
Da jeg for få år siden, tilbage i 2011, blev valgt ind i Folketinget, var noget af det første, jeg hørte om, Danmarks Grundforskningsfonds problemer med at have finansiering fremadrettet.
Jeg ved godt, det er lobbyarbejde, men for mig at se var det rettidig omhu fra fondens side, fordi ting tager tid.
Ting i det politiske system kan tage meget lang tid.
Fra starten hørte jeg fra alle sider, at det var vigtigt med fonden, og at den fik gode resultater, som vi ikke måtte miste.
Jeg har forsøgt at bringe det op i forskellige fora og gentagne gange over for forskellige ministre, og hver gang har jeg fået svaret, at det naturligvis er noget, vi skal have løst, men:
Det kan ikke lige være i den her sammenhæng.
Det er ikke akut lige nu, og hvor skulle vi for øvrigt finde pengene?
Så jeg oplever, og det oplever jeg også i dag, at alle er enige om, at Danmarks Grundforskningsfond er en stor succes i dansk forskning, hvilket også blev bekræftet af den evaluering, der kom lige før jul, så det eneste, der egentlig mangler, er jo at finde pengene.
Den anden dag kom regeringen så med forslaget om at finde 3 mia.
kr.
til fonden.
Dejligt, tænkte jeg, omsider handling bag ord.
Det var i hvert fald en bekræftelse af, at der skulle gøres noget.
Så prøvede jeg at kigge lidt i »Danmark helt ud af krisen«.
Der står en side om finansiering, men der står ikke noget, hvor jeg kan se at der måske kunne komme 3 mia.
kr.
til Danmarks Grundforskningsfond ud af det.
Så kan jeg godt se på ministeriets hjemmeside, at der står noget om statsobligationer.
Det er jo det samme, i hvert fald i min verden, som at sige:
Jamen vi tager lige nogle lån.
Og så kan jeg ikke helt lade være med at tænke på den kampagne, som man godt kan kalde det, hvor regeringen igen og igen efterlyser Dansk Folkepartis finansiering af de forslag, vi har ytret de senere år i alle mulige sammenhænge.
Og i den sammenhæng har jeg forstået, at når man taler om finansiering i den ansvarlige regering, handler det om at bruge af penge, man har.
Men nu kan jeg så forstå, at det at optage lån er en del af en ansvarlig finansiering i regeringens øjne.
Det gør da mange ting meget lettere.
Om man så ikke ønsker helt at være ved det, når man så ikke også nævner det i sin beskrivelse i udspillet, kan jeg så være usikker på.
Så grundlæggende har vi fundet ud af i dag, at vi stadig væk er enige om, at Danmarks Grundforskningsfond skal have penge.
Vi er enige om, at det er vigtigt at finde dem.
Fra borgerlig side har der været en bred opbakning til et synspunkt om, at det er så vigtigt, at vi rigtig gerne vil være med til at finde dem.
Det, vi bare har efterlyst, er, at når man fra regeringens side faktisk er kommet med et udspil og har sagt, at man vil lægge 3 mia.
kr.
i fonden, så er der også en finansiering bag det forslag.
Det havde jeg naivt en forestilling om.
Vi må så konstatere, at det er der ikke, og at det hele skal hænge på, om vi kommer til en forhandling og kan finde de penge.
Vi vil gøre vores bedste for det, men det havde da været dejligt, om regeringen havde haft nogle penge at gøre godt med.
Så har der været lidt kritik af det forslag om Københavns Universitet, jeg har i beslutningsforslaget.
Jeg skal ikke kunne sige, præcis hvad provenuet måtte blive, men i min logik kunne det handle om, at hvis Københavns Universitet får lov, hvad de jo har ret til ifølge universitetsloven, at få selveje på deres bygninger, så skal de selvfølgelig betale for det.
Så er jeg med på, at der kan være nogle lån, og det må vi så få klarhed over i udvalgsarbejdet:
Hvad er der af lån i de bygninger?
Hvad kunne der så eventuelt være tilbage?
Og hvis det kun er 1 mia.
kr., må vi jo nøjes med at bruge milliarden til det, men under alle omstændigheder skal Københavns Universitet i hvert fald erlægge et eller andet beløb for de her bygninger, som faktuelt har en værdi af ca.
12 mia.
kr.
Det burde der være et lille provenu i.
Men man kan sige, at det, der selvfølgelig også er vigtigt for Dansk Folkeparti i den her sammenhæng, er på den ene side, at vi finder penge til Danmarks Grundforskningsfond, hvor de kan findes, og på den anden side, at vi arbejder videre med at sikre muligheden for selveje for Københavns Universitet.
Det er jo lidt paradoksalt, at de har bedt om det her selveje for 1½ år siden og har fået at vide, at de muligvis kan få en eller anden form for svar til sommer.
Det er jo ikke et nyt ønske, men det tager åbenbart meget, meget lang tid at finde ud af, hvordan man vil leve op til det krav, de har om at få pengene.
Men afslutningsvis vil jeg da egentlig bare atter en gang sige tusind tak for debatten.
Og så vil jeg håbe, at regeringen vil fortælle os, hvor de her penge kommer fra, så hele opgaven ikke ligger på os, for jeg mener da, at regeringen må have et vist ansvar for at finde en form for finansiering af et forslag, de selv er kommet med.
Men tak for debatten.