Tak.
Først og fremmest vil jeg sige tak både til Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative for at bakke op om mit beslutningsforslag.
Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med jer omkring de her ting.
Det er jo egentlig, synes jeg, når man arbejder på tingene og forhåbentlig når i mål, at lovgivningen er allersjovest at have med at gøre.
Dertil vil jeg så også sige, at jeg også vil takke ministeren for at tilkendegive, at der også er dele af det her beslutningsforslag, som man bakker op om, og – som jeg også hørte det – måske er parat til at diskutere videre.
Det drejer sig om nogle af de der lokale sager, som vi jo møder rundtomkring.
Jeg vil også gerne understrege, at det ikke har været tanken med beslutningsforslaget her, at man ville åbne en ladeport og sikre, at man på ny kunne begynde at lave Tvind-skoler.
Det har faktisk været et forsøg på også at åbne nogle døre med hensyn til at finde nogle lokale løsningsmuligheder.
Vi ser desværre rundtomkring, at der er affolkning i vores landdistrikter, og vi ved, at et af de politiske værktøjer, vi også har og kan tage i brug, jo bl.a.
er at prøve at fastholde og for den sags skyld også styrke udbuddet af både daginstitutioner, grundskoler, efterskoler og højskoler.
Her spiller de frie skoler og de frie kostskoler, vore efterskoler og vore frie fagskoler en helt afgørende rolle.
Jo længere vestpå vi kommer – det kan jeg fortælle – jo mere fylder de frie skoler faktisk i landskabet.
I mange jyske byer er der desværre efterhånden kun kirken og efterskolen tilbage.
Både vore efterskoler og som nævnt de andre skoletyper har en rigtig stærk og vigtig rolle i det lokale samfund, men de har også en vigtig rolle i forhold til at sikre arbejdspladser.
I mange byer er der jo de seneste år faktisk blevet nedlagt en del folkeskoler.
Det er nok ikke de sidste, der er nedlagt.
Jeg tror på, at vi desværre vil se, at der vil blive nedlagt flere folkeskoler, og der er der jo så tit en forældrekreds, som eventuelt starter med at oprette en ny friskole.
Der ser jeg meget gerne, at man forsøger gennem at fjerne nogle af de her stramme bånd, som man har på baggrund af Tvindloven, så man måske kan kombinere nogle skoler bedre, at man ikke nødvendigvis kører det på så stram en måde, som man gør i dag, hvor man ikke har mulighed for at kunne gå ud over eget matrikelnummer, hvis man vil udvide eller skabe filialer.
Så kan man diskutere, hvad den rigtige afstandsgrænse er.
Ja, der mener jeg, at det, der er allervigtigst, er, at vi måske får taget hul på at gøre lidt hovedrent i forhold til den her gamle Tvindlov, at vi, ligesom man er i gang med lige nu på kulturministerens område, får lempet på nogle ting, får fjernet nogle ting og jo egentlig bevarer tilliden til, at vores skoler godt selv kan håndtere, hvad der er vigtigt.
Vi skal naturligvis ikke åbne op for misbrug eller for et nyt Tvind.
Men efter 15 år med Tvindloven er det også Venstres opfattelse, at det er på tide at kigge på den her lovgivning.
Jeg håber, at regeringen måske via det her fremsatte beslutningsforslag har fået øjnene op for, at vi nu er nødt til at kigge på lovgivningen på det her område, og at vi ikke fortsat skal holde de frie grundskoler, de frie fagskoler og efterskolerne i et jerngreb.
Vi håber derfor, at regeringen inden længe, måske traditionen tro kan man sige, vil fremsætte et lovforslag, som vi også kan bakke op om.
Der er jo nogle traditioner her i Folketinget, som man en gang imellem kan ryste lidt på hovedet af, kan man sige.
Det er sjældent, at en regering stemmer for et beslutningsforslag, men modsat er jeg også den type, der siger, at hvis det nu har været med til at skubbe en god proces i gang, som så kan sikre, at vi trods alt når i mål med tingene alligevel, så er det fair nok.
Til sidst synes jeg også, det er værd at huske, hvorfor vi egentlig i sin tid fik loven om de frie skoler.
Den er jo egentlig noget af det fineste arvegods i dansk demokrati.
Det er arvegods, hvori der er mange traditioner.
Det er ikke mindst i den ånd, at jeg har valgt at stille det her beslutningsforslag.
Det er jo egentlig tænkt, at man fra Folketingets side skal lade være med at blande sig alt for meget i de frie skoler, men tro på, at også forældrekredsene bag dem jo godt selv kan klare tingene.
Så jeg glæder mig til udvalgsbehandlingen af beslutningsforslaget, og hvis det som sagt så ender med, at man stemmer nej til det, så kan jeg forstå – og det håber jeg egentlig også – at der inden længe kommer et lovforslag på området.