Finansudvalget 2013-14
B 30
Offentligt
1322775_0001.png
1322775_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
15. januar 2014
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 81 (B 30 - § 7) af 13.januar 2014

Spørgsmål

”Vil ministeren oplyse, i hvilket omfang indtjeningen i DONG skyldes indtægterfra DONGs ejerskab til infrastruktur, hvor DONG reelt har monopol, og i hvil-ket omfang kan staten – før og efter et aktiesalg - styre, at DONG ikke udnyttermonopolstatus til at sikre store indtægter på bekostning af forbrugerne?”

Svar

DONG Energy ejer aktuelt bl.a. følgende aktiver, der udgør infrastruktur, hvorselskabet kan siges at have monopol:Naturgasdistributionsnettene i Syd- og Sønderjylland samt Vest- og Sydsjæl-land.Opstrømsgasledningerne fra de danske gasfelter i Nordsøen til fastlandet.Gasterminalen i Nybro.Eldistributionsnettene i dele af københavnsområdet og Nordsjælland.Olierøret fra den danske del af Nordsøen til Fredericia.Det bemærkes, at DONG Energy også ejer Stenlille naturgaslager, der er omfattetaf den politiske aftale vedrørende naturgasinfrastrukturen, men som i dag drives ikonkurrence med bl.a. Energinet.dk’s naturgaslager i Ll. Thorup og naturgaslagre ibl.a. Tyskland.Det gælder allerede i dag, at DONG Energys tariffer for anvendelse af naturgas-og eldistributionsnettene er reguleret af Energitilsynet i medfør af bestemmelsernei naturgasforsyningsloven henholdsvis elforsyningsloven. Energitilsynet fører lige-ledes tilsyn med transporttarifferne for anvendelsen af opstrømsgasledningen ogpåbød fx DONG Energy at nedsætte tarifferne i 2012. Endelig er olierøret regule-ret af lov om etablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie ogkondensat.Finansministeriet vurderer på den baggrund, at der allerede i dag er en tilstrække-lig regulering til at sikre, at DONG Energy ikke kan udnytte sin monopolstatus,og dette vil også være gældende efter den påtænkte ændring i ejerstrukturen.
Side 2 af 2
Det er ikke muligt ud fra de af DONG Energy offentliggjorte koncernrapporter atafgøre, hvor stor del af selskabets indtjening, der hidrører fra disse aktiviteter, dade indgår i segmentregnskaberne sammen med en række kommercielle aktiviteter.Dertil kommer, at der kan være store variationer i andelen fra år-til-år. Således måindtjeningen fra infrastrukturaktiviteterne formodes at være væsentlig mere stabilend indtjeningen fra fx olie- og gasproduktionen, kraftvarmeværkerne og handlenmed energi. Det gælder imidlertid også, at betydningen af infrastrukturaktiviteter-ne vil falde i de kommende år, efterhånden som selskabets store investeringer in-den for havvindmøller samt efterforskning og produktion af olie- og naturgas be-gynder at give et afkast i form af øget indtjening.
Med venlig hilsenBjarne Corydon