Nu har jeg også forstået på hr. René Christensen, at den her diskussion sådan set slet ikke handler om dyrevelfærd, og så har jeg måske lidt svært ved at forstå, at vi skal have et offentligt mærke, altså hvis det handler om religiøse og kulturelle forhold. Der tror jeg sådan set godt, man kan overlade det til markedet at bestemme, hvor meget mærkning der er brug for.
Det er fuldstændig rigtigt, som det er sagt her i debatten, at for nogle er det af afgørende betydning, at der står en mand – og her ved vi med sikkerhed, at det er en mand – og mumler i et hjørne, hvis han mumler det rigtige. Og vi respekterer, at det er en mulighed for at mærke kød, sådan at man kan se, at det er halalslagtet. Hvis der er et marked for at købe kød, hvor man med sikkerhed ved, at der ikke er nogen, der har stået og mumlet i et hjørne, i hvert fald ikke muslimske bønner, så kan det vel også tilgodeses – selv om man jo aldrig kan udelukke, at der har sneget sig en muslim ind på slagteriet for at arbejde, og at vedkommende af egen drift fremmaner nogle bønner. Så det der med at være sikker på, at det ikke er halalslagtet, kan måske blive lidt vanskeligt.
Men for mig er det sådan set afgørende, at når vi snakker om, hvad vi skal regulere, bl.a. i forhold til forbud og rammer, så synes jeg, der skal tages hensyn til dyrevelfærden i produktionen af fødevarer i Danmark. Det gør vi ved generelle retningslinjer, som på mange områder er gode i Danmark, sammenlignet med hvad man ser i andre lande, på andre områder helt utilstrækkelige. Som et supplement til det har vi et offentligt mærkningssystem, hvor der findes nogle mærker, som gør, at man har en sikkerhed for noget ganske bestemt. Indtil nu har det så være begrænset til at skulle handle om miljøforhold og dyrevelfærdsforhold. Og det synes jeg vi skal lade det være ved, når det handler om det offentlige. Hvad der ellers måtte være af private mærker, er for mig at se lidt ligegyldigt, men hvis det spiller en rolle for nogen, så kommer de sikkert.
Jeg skal også takke for hr. Erling Bonnesens i grunden meget gode og grundige gennemgang af, hvordan man slagter dyr i Danmark, og også en præcisering af, at den største risiko ved at få en national mærkning af kød, som er halalslagtet, kunne være den, at danskere i et forsøg på at undgå halalmærket kød – fordi de ikke helt hørte så grundigt efter, så de ikke har hørt, at også dyr, der bliver halalslagtet i Danmark bliver bedøvet – køber kød fra andre lande, som så risikerer at være slagtet efter de helt bestialske metoder, som hr. Bonnesen nævnte i sit indlæg, og det vil jo være rigtig skidt.
Jeg har sådan set ikke noget imod at udfordre EU-reglerne – det har jeg ikke nogen indvendinger imod – det har vi jo somme tider gjort på dyrevelfærdsområdet. Vi har haft transportregler, hvor i hvert fald dele af branchen med transport af dyr har ment at vi var hinsides både det rimelige og EU-reglerne, og det har vi været rimelig enige om at gennemføre alligevel, og vi er også, i hvert fald i nogle perioder, sluppet godt fra det. Så min hovedpointe ville sådan set være, at når vi gør det, skal vi koncentrere os om spørgsmål, som er vigtige og af afgørende betydning, og der synes jeg altså det må handle om dyrevelfærd.
Så vil jeg bare slutte af med at sige, at af samme grund var jeg selvfølgelig meget tilfreds med, at ministeren meget præcist sagde, at for ham handlede det her om dyrevelfærd, derfor handlede det om slagtemetoder, og derfor fastholder regeringen sin beslutning om at sikre, at det er forbudt at slagte dyr uden bedøvelse i Danmark, og derfor overvejer man, hvordan man vil stille sig, når Kommissionen engang kommer med et udspil. Jeg kan godt allerede nu afsløre, at uanset hvad Kommissionen mener eller ikke mener, vil jeg synes, at en mærkning af kød fra dyr, der ikke bliver bedøvet, inden de bliver slagtet, aflivet, er vigtig.
Men der findes jo supplerende ting, man kan gøre. F.eks. kunne man oplyse om, hvad man risikerer, når man køber kød, som er slagtet og produceret i andre lande. Den slags oplysning er jo ikke en kampagne mod nogle bestemte, men bare en objektiv information om, hvordan det kan forholde sig. Det er måske også nogle af de ting, vi kunne overveje at gøre, hvad enten det nu skulle være et sådant offentligt, officielt initiativ, eller det skulle være baseret på andre kræfter. For jeg er sådan set helt enig i, at det er vigtigt, at forbrugerne ved, hvad de køber. Jeg tror faktisk, der er rigtig mange forbrugere, der ikke er klar over, at der kan være kæmpestor forskel på slagtemetoden, hvis man køber kød f.eks. fra Holland eller Belgien i stedet for fra Danmark. Og det vil være rigtig godt, hvis folk er klar over det.