Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1357765_0001.png
1357765_0002.png
1357765_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
10. april 2014Kontoret for Humanitærtophold og udsendelserSagsbeh: Natasha Maj Christoffer-senSagsnr.: 2013-0032-0987Dok.:965176
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 94 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 8. november 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra med-lem af Folketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Thomas Tordal-Mortensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 94 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes oplyse, hvad der menes med udtrykket "denpågældende blev løsladt" i besvarelsen af spørgsmål nr. 238 -UUI alm. del (2012-13), om udtrykket "løsladt" her dækkerover, at den pågældende blev tvangsmæssigt udsendt, og omdet er korrekt at omtale en tvangsmæssig udsendelse som "løs-ladelse". Samtidig ønskes oplyst, hvornår i løbet af en tvangs-mæssig udsendelse af en frihedsberøvet asylansøger, at fri-hedsberøvelsen i juridisk forstand ophører, og om dette ophørerettelig kan betegnes som "løsladelse".

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:”Som oplyst i Justitsministeriets besvarelse af 5. april 2013 afspørgsmål nr. 280 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Ud-lændinge- og Integrationspolitik blev den udlænding, som eromtalt i besvarelsen af spørgsmål nr. 238 (UUI Alm. del), af-hentet i Vestre Fængsel den 7. juni 2012 om morgenen ogsamme dag udsendt til hjemlandet under ledsagelse af politi-personale. Den pågældende havde været frihedsberøvet fra den11. marts 2012 og frem til udsendelsen den 7. juni 2012, jf.herved Justitsministeriets besvarelse af 27. juni 2013 afspørgsmål nr. 334 (UUI Alm. del).I besvarelsen af spørgsmål nr. 238 er der citeret en udtalelse fraDirektoratet for Kriminalforsorgen, hvoraf det bl.a. fremgår,hvorledes kriminalforsorgens institution har forholdt sig til denindsatte ”under indsættelsen”, og at den pågældende på et tids-punkt ”blev løsladt”.Den citerede term ”løsladt” i besvarelsen af spørgsmål nr. 238betegner således det forhold, at den pågældende herefter ikkelængere var indsat i en af kriminalforsorgens institutioner. Somanført ovenfor blev den indsatte den 7. juni 2012 afhentet i Ve-stre Fængsel af politiet med henblik på effektuering af udsen-delsen.”Justitsministeriet har endvidere indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, derhar oplyst følgende:”I tilfælde af gennemførelsen af en udsendelse af en frihedsbe-røvet udlænding vil den pågældende udlænding blive hentet –typisk – i Institutionen for Frihedsberøvede Asylansøgere, IF-2
FA, Ellebæk. Direktoratet for Kriminalforsorgen overgiver idenne situation udlændingen i politiets varetægt, og politiet fo-restår herefter det videre i forhold til at få den pågældende ud-sendt tvangsmæssigt, herunder forestår politiet kørsel af denpågældende til lufthavnen.Udsendelsen kan herefter gennemføres enten i form af en påsetudrejse eller i form af en ledsaget udrejse.Påset udrejse omfatter de tilfælde, hvor politipersonalet påserudrejsen af landet, f.eks. ombordstigning i et fly eller på etskib.Ledsaget udrejse omfatter de tilfælde, hvor politipersonaletledsager udlændingen ud af landet – typisk med fly – entenhelt til hjemlandet eller til en transitdestination.Rigspolitiet kan oplyse, at udlændingen – i politiets regi –løslades i forbindelse med, at udlændingen bliver ført ombordpå flyet. I den forbindelse overtager flyets kaptajn det fulde an-svar over for udlændingen, idet politiet ikke har (egne) magt-beføjelser ombord på flyet. Det ledsagede politipersonale vilkunne udøve magt efter anmodning fra og i forståelse med fly-ets kaptajn eller ud fra nødretsprincipper.Ved ombordstigningen gøres udlændingen således bekendtmed, at han ikke længere er frihedsberøvet, ligesom flyets kap-tajn gøres bekendt hermed.”
3