Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1306234_0001.png
1306234_0002.png
1306234_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
29. november 2013Kontoret for Humanitærtophold og udsendelserSagsbeh: Uffe Kritte NielsenSagsnr.: 2013-0032-0976Dok.:962966
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 81 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 5. november 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra medlem af Folketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 81 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes kommentere artiklen "Afvist asylansøgertvangsudsendes til Iran - om nødvendigt med voksenble" fraden 4. november 2013 på netavisen sameksistens.dk og oplyse,hvilke retningslinjer der gælder for Rigspolitiets brug af bleertil afviste asylansøgere under tvangsmæssig udsendelse, og ompolitiet også kan anvende - og har anvendt - bleer i situationer,hvor den afviste asylansøger af helbredsmæssige årsager ikkeharkunnetkontrolleresinafføring.(http://www.sameksistens.dk/nyhed/article/afvist-asylansoeger-tvangsudsendes-til-iran-om-noedvendigt-med-voksenble/)”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigspolitiet, der har oplyst følgende:”Den danske udlændingelovgivning bygger på det grundlæg-gende princip, at en udlænding, der modtager et endeligt afslagpå en ansøgning om asyl – og eventuelt tillige afslag på en an-søgning om opholdstilladelse af humanitære grunde – har pligttil at udrejse af landet. Der fastsættes i den forbindelse en fristfor udrejsen. Udrejser udlændingen ikke frivilligt inden for denaf udlændingemyndighederne fastsatte frist, ”drager politietomsorg for udrejsen”, jf. udlændingelovens § 30, stk. 2.Udsendelsesarbejdet er en myndighedsforpligtelse for politiet.Opgaven skal løses effektivt, men arbejdet søges samtidiggennemført under størst mulig hensyntagen til den enkelte ud-lænding. Rigspolitiet har således fokus på etik og moral i for-hold til opgavevaretagelsen, såvel i forhold til forberedelsen afen udsendelse som i forhold til gennemførelsen heraf. Dettegælder ikke mindst i de sager, hvor det er nødvendigt at ledsa-ge udlændingen under udsendelsen og eventuelt anvende magti den forbindelse. En værdig udsendelse er således at foretræk-ke for såvel udlændingen som politiet.Som anført ovenfor har udlændinge i udsendelsesposition ihenhold til udlændingeloven en pligt til at medvirke til udrej-sen. De fleste udlændinge i udsendelsesposition ønsker imid-lertid ikke aktivt at medvirke hertil. Nogle modsætter sig direk-te gennemførelsen af udsendelsen via deres adfærd. Det erimidlertid også i sådanne tilfælde politiets opgave at udsendeudlændingen af landet. I disse tilfælde må politiet anvende den2
nødvendige magt og træffe de nødvendige beslutninger til atimødegå udlændingens adfærd.En udsendelse af landet kan ske enten ved, at udlændingen led-sages til sit hjemland af politipersonale, eller ved at politiper-sonale påser udlændingens udrejse – typisk med fly fra Kø-benhavns Lufthavn.Forud for en udsendelse skal politiet – på baggrund af en sik-kerhedsvurdering – vurdere, hvorvidt udsendelsen skal ske un-der ledsagelse af politiet. Sikkerhedsvurderingen, som tagerudgangspunkt i en personlig samtale med udlændingen, omfat-ter en række punkter, som skal overvejes i forbindelse med enudsendelse. I sikkerhedsvurderingen indgår blandt andet op-lysninger om udlændingens køn, alder og tidligere adfærd,f.eks. trusler, tidligere modværge ved transport/fremstilling iretten/udsendelse, flugtrisiko, oplysninger om udlændingenshelbredsmæssige forhold – såvel fysisk som psykisk – f.eks.selvmordstrusler, handicap mv.På baggrund heraf og på baggrund af udlændingens tilkendegi-velser i øvrigt, herunder f.eks. om fysisk at ville modsætte sigen udsendelse, har Rigspolitiet i ganske få tilfælde set sig nød-saget til at iføre udlændingen en ble som en forebyggende for-anstaltning i forhold til en effektiv gennemførelse af udsendel-sen.Rigspolitiet fører ikke en statistik, der kan belyse det præciseomfang af anvendelsen af ble.Rigspolitiet skal afslutningsvis oplyse, at Rigspolitiet igennemde senere år ikke erindrer at have iført udlændingen en ble afhelbredsmæssige årsager.”
3