Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1301241_0001.png
1301241_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerenVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 01E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
18. november 2013J.nr. 13/128327
Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 1. november 2013 stil-let følgende spørgsmål nr. 78 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Martin Henriksen (DF).

Spørgsmål nr. 78:

”Ministeren bedes oplyse, om familier, der er kommet til Danmark via greencard-ordningen, kan få dækket udgifter til f.eks. daginstitution, skoleplads og lignende.”

Endeligt svar:

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering har til brug for besvarelsen oplyst føl-gende:”Opholdstilladelse efter greencardordningen eller som medfølgende familie til enudlænding, der har opholdstilladelse efter greencardordningen, er betinget af, atgreencardhaveren kan forsørge sig selv og familien under opholdet i Danmark.Selvforsørgelseskravet indebærer for det første, at udlændinge, der søger om op-holdstilladelse efter greencardordningen, skal dokumentere at kunne forsørge sigselv det første år i Danmark.For det andet indebærer kravet, at en greencardhaver under opholdet ikke må mod-tage ydelser efter lov om aktiv socialpolitik. En greencardhaver kan dog modtageenkeltstående ydelser af mindre beløbsmæssig størrelse efter lov om aktiv socialpo-litik, uden at dette har betydning for vedkommendes greencard.Selvforsørgelseskravet betyder, at et greencard som udgangspunkt inddrages, lige-som et greencard ikke forlænges, hvis greencardhaveren har modtaget offentlighjælp efter lov om aktiv socialpolitik, fx. kontanthjælp.Selvforsørgelseskravet gælder ligeledes medfølgende familie, som meddeles op-holdstilladelse som følge af familiemæssig tilknytning til en greencardhaver.Selvforsørgelseskravet vedrører kun hjælp efter lov om aktiv socialpolitik. Engreencardhaver og dennes familie kan derfor godt modtage øvrige offentlige ydel-ser uden, at dette har konsekvenser for deres opholdstilladelser, hvis greencardha-verne opfylder betingelserne for at modtage de pågældende ydelser. Derudover kan
en greencardhaver og dennes familie benytte offentlige tilbud, så som dagsinstitu-tioner og folkeskoler, på lige fod med fx andre skattepligtige borgere i Danmark.”Jeg kan henholde mig til svaret fra Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2