Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1303530_0001.png
1303530_0002.png
1303530_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
22. november 2013Kontoret for HumanitærtOphold og UdsendelserSagsbeh: Thomas RasmussenSagsnr.: 2013-0032-0931Dok.:924358
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 7 (Alm.del), som FolketingetsUdvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministe-ren den 3. oktober 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem afFolketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 7 (alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og

Integrationspolitik:

”Ministeren bedes oplyse, om den berostillelse af tvangsmæs-sige udsendelser til Kosova af afviste asylansøgere med afslagpå humanitær opholdstilladelse, som justitsministeren annon-cerede i programmet 21 Søndag den 29. september 2013,omfatter alle, der har fået afslag med den begrundelse, at deresmedicin er tilgængelig i Kosova, og alle, hvor myndighederne iøjeblikket er i gang med at undersøge, om medicinen er til-gængelig i Kosova, samt hvor stort et antal sager og personerberostillelsen omfatter.”

Svar:

Den Danske ambassade i Albanien, der ligeledes dækker Kosovo, har overfor Justitsministeriet oplyst, at det er muligt for patienter gennem apotekerog læger lovligt at hjemtage medicin, som ikke er almindeligt tilgængeligti Kosovo, i mindre mængder til eget forbrug.Disse oplysninger er blevet lagt til grund i nogle af ministeriets sager omopholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 b, stk. 1.Der er efterfølgende fremkommet oplysninger, der har rejst tvivl om,hvorvidt det er muligt at hjemtage medicin i mindre mængder til eget for-brug i Kosovo.Ministeriet har derfor anmodet Den Danske Ambassade i Albanien om atafklare tilgængeligheden af medicinsk behandling i Kosovo, og ministeriethar besluttet at afvente ambassadens undersøgelse, inden der træffes afgø-relse i de verserende konkrete sager, hvor ministeriet har lagt til grund, atden nødvendige medicinske behandling var tilgængelig i Kosovo, fordiden kunne hjemtages i mindre mængder til eget forbrug.Ministeriet har endvidere besluttet at forlænge udrejsefristen i de afsluttedesager, hvor ministeriet har lagt til grund, at den nødvendige medicinskebehandling var tilgængelig i Kosovo, fordi den kunne hjemtages i mindremængder til eget forbrug.På nuværende tidspunkt har ministeriet således efter en manuel gennem-gang af de verserende sager vedrørende humanitær opholdstilladelse frastatsborgere fra Kosovo meddelt opsættende virkning i 32 sager vedrøren-de 78 personer.2
Ministeriet har endvidere besluttet at forlænge udrejsefristen i fem sagervedrørende 12 personer, hvor ministeriet har meddelt afslag på humanitæropholdstilladelse med henvisning til, at behandlingen er tilgængelig i Ko-sovo, idet den nødvendige medicin kan hjemtages.Oplysningerne er baseret på en manuel gennemgang af verserende sagervedrørende ansøgning om humanitær opholdstilladelse fra statsborgere fraKosovo på baggrund af registreringer i det elektroniske sagsbehandlings-system opgjort pr. 14. oktober 2013, samt afsluttede sager, hvor ansøgerneendnu ikke er blevet udsendt til Kosovo ligeledes opgjort pr. 14. oktober2013.Generelt bemærkes, at de statistiske oplysninger er behæftet med usikker-hed, da udlændingesystemet er opbygget som journaliserings- og sagssty-ringssystemer og ikke som egentlige statistiksystemer.De udlændinge, der er berørt, vil blive orienteret.
3