Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1298849_0001.png
1298849_0002.png
1298849_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:11. november 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2013-0032-0952Dok.:941678
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 51 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 21. oktober 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra med-lem af Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 51 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Er ministeren bekymret for, at indvandringen på sigt vil skabemere kriminalitet i samfundet?”

Svar:

1.

Som anført i min samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 50 (Alm. del) fraFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik bidrager langtden største del af de udlændinge, der befinder sig i Danmark, positivt tildet danske samfund. Regeringen er imidlertid fuldt ud opmærksom på detlille mindretal af udlændinge her i landet, der har en samfundsnedbrydendeadfærd, og som ikke ønsker at bidrage til det danske samfund.

2.

Det gælder bl.a. den lille hårde kerne af unge, som allerede i en tidligalder er forhærdede kriminelle eller er på vej til at blive det.Regeringen har på den baggrund iværksat flere initiativer, der skal bidragetil at reducere ungdomskriminaliteten.Der er således med aftalen om politiets og anklagemyndighedens økonomii 2012-2015 afsat ressourcer til en forstærket politiindsats i de særligt ud-satte boligområder, der er mest belastet af kriminalitet. Det omfatter bl.a.en forstærket kriminalpræventiv indsats i samarbejde med kommunerne.Det er i aftalen forudsat, at der i politiets forebyggende arbejde i de pågæl-dende områder skal være fokus på tæt kontakt med de lokale unge, herun-der gennem SSP-samarbejdet og hjemmebesøg.Der er desuden i aftaleperioden afsat midler til gennemførelse af en ny ogmålrettet indsats mod bande- og rockermiljøets ”rekrutteringsbaser” i desærligt udsatte boligområder.

3.

Også i forhold til kriminelle asylansøgere har regeringen et stærkt ogvedvarende fokus på at løse problemet.En asylansøger, der er dømt til udvisning på grund af kriminalitet, vil somudgangspunkt ikke kunne få en opholdstilladelse her i landet, og asylsagenvil blive hastebehandlet med henblik på, at spørgsmålet om udrejse afgøreshurtigst muligt. Hermed signaleres det, at vi ikke tolerer kriminalitet her ilandet.2
Hvis den pågældende har fået afslag på asyl, sørger politiet for, at ved-kommende bliver udsendt umiddelbart efter endt afsoning, medmindreforholdene i hjemlandet medfører, at den pågældende ikke kan udsendesdertil.Regeringen har i det hele taget løftet den samlede indsats over for krimi-nelle asylansøgere til et nyt niveau, og man er i både asylsystemet og hospolitiet særdeles opmærksomme på kriminalitetsproblemer i forhold tilasylansøgere og asylcentre.

4.

For så vidt angår regeringens initiativer til bekæmpelse af samfunds-nedbrydende adfærd i form af bl.a. ekstremisme og antidemokratiskegrupperinger kan jeg henvise til min samtidige besvarelse af spørgsmål nr.50 (Alm. del) fra samme spørger.
3