Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1298855_0001.png
1298855_0002.png
1298855_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:11. november 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2013-0032-0951Dok.:941636
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 50 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 21. oktober 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra med-lem af Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 50 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Er ministeren bekendt med, at indvandringen fra muslimskelande har haft og har vidtrækkende negative konsekvenser forDanmark?”

Svar:

Efter regeringens opfattelse bidrager langt den største del af de udlændin-ge, der opholder sig i Danmark, positivt til det danske samfund, herundergør langt de fleste udlændinge en aktiv indsats for at integrere sig og læredansk.Regeringen er imidlertid fuldt ud opmærksom på, at der er et lille mindre-tal af udlændinge her i landet, der har en samfundsnedbrydende adfærd, ogsom ikke ønsker at bidrage til det danske samfund.Derfor har regeringen med en række initiativer markant styrket indsatsenpå en række områder, herunder i forhold til parallelle retsopfattelser,tvangsægteskaber, ekstremisme og antidemokratiske bevægelser.Regeringen nedsatte således bl.a. en tværministeriel arbejdsgruppe, somhavde til opgave at udarbejde et katalog med lovgivningsmæssige tiltag ogforslag til elementer, der kan bidrage til at løse konflikter forårsaget af re-ligiøse vielser. På baggrund af arbejdsgruppens anbefalinger udarbejdederegeringen ”Strategi mod parallelle retsopfattelser – opgør med tvang ogundertrykkelse i forbindelse med religiøse vielser”, der blev offentliggjort inovember 2012.De lovgivningsinitiativer, der fremgår af den nævnte strategi, blev udmøn-tet med lov nr. 434 af 1. maj 2013 om ændring af straffeloven, udlændin-geloven og lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning (Styrket indsatsmod tvang i forbindelse med ægteskaber og religiøse vielser), der trådte ikraft i maj 2013. Med loven blev straffen for ulovlig tvang til en religiøsvielse uden borgerlig gyldighed skærpet, således at sådanne religiøse viel-ser nu sidestilles med tvangsægteskaber i straffelovens forstand. Samtidigblev udvisningsreglerne ændret, så der kan ske udvisning uanset friheds-straffens længde og uanset varigheden af udlændingens ophold her i lan-det, hvis udlændingen har tvunget nogen til en religiøs vielse.
2
Lovændringen indebærer endvidere, at forlængelse af en opholdstilladelsemeddelt til religiøse forkyndere m.fl., der foretager vielser (såvel borger-ligt gyldige vielser som religiøse vielser uden borgerlig gyldighed), nu erbetinget af, at den pågældende har deltaget i undervisning om dansk fami-lieret.Herudover indeholder den gennemførte lovændring – i forlængelse af Na-tional strategi mod æresrelaterede konflikter fra juli 2012 – en ændring aftilholdsreglerne, så de i højere grad er målrettet situationer, hvor en persontvinges til at indgå ægteskab eller til en religiøs vielse.I forhold til ekstremisme har regeringen sat ind med en bredspektret ogtværministeriel indsats, der tilgodeser behovet for såvel en aktiv forebyg-gende indsats som en effektiv retshåndhævelse.Social-, Børne- og Integrationsministeriet har ressortansvar for den tidlige,forebyggende indsats mod ekstremisme, mens Justitsministeriet har ansvarfor, at der skrides ind med effektiv retshåndhævelse.Hvis ekstreme holdninger manifesterer sig i lovovertrædelser, sættes derind med straf og – i det omfang, der er tale om herboende udenlandskestatsborgere – eventuelt også udvisning.Samtidig holdes der skarpt øje med de ekstremistiske miljøer. Forebyggel-se af voldelig ekstremisme er således en af de helt centrale arbejdsopgaverfor Politiets Efterretningstjeneste. Tjenesten arbejder målrettet på at identi-ficere, forebygge, efterforske og modvirke alle former for voldelig ekstre-misme.
3