Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1303528_0001.png
1303528_0002.png
1303528_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
22. november 2013Kontoret for HumanitærtOphold og UdsendelserSagsbeh: Thomas RasmussenSagsnr.: 2013-0032-0931Dok.:924324
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 (alm. del), som FolketingetsUdvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministe-ren den 3. oktober 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem afFolketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 (alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og

Integrationspolitik:

”Ministeren bedes give en uddybende redegørelse for, hvilkeretningslinjer ministeriet følger, når det i sager om humanitæropholdstilladelse skal afklares, om et medicinsk præparat ertilgængeligt i ansøgerens hjemland, herunder hvilke kildetyperministeriet benytter sig af, og hvordan ministeriet sørger forløbende at ajourføre oplysningerne.”

Svar:

Det følger af udlændingelovens § 46 b, at Udenrigsministeriet bistår bl.a.justitsministeren med at indhente nærmere oplysninger til brug ved be-handlingen af sager eller grupper af sager efter udlændingeloven.Det følger af de almindelige bemærkninger til lovforslag L 94 af 30. no-vember 2005 pkt. 2.1, at ministeriet i relevante sager om helbredsbetingethumanitær opholdstilladelse undersøger, om en ansøger kan modtage dennødvendige behandling og lægehjælp i sit hjemland, og at ministeriet nor-malt forsøger at tilvejebringe oplysninger herom via den danske repræsen-tation i ansøgerens hjemland. Det følger endvidere, at ministeriet kan ind-drage oplysninger fra både det pågældende lands myndigheder og fra in-ternationale organisationer som f.eks. WHO og UNHCR.Herudover anvender ministeriet også oplysninger fra Udlændingestyrel-sens fact-finding missioner.Justitsministeriet ajourfører løbende baggrundsoplysninger om behand-lingsmuligheder i asylansøgeres hjemlande og undersøger ligeledes mulig-heden for tilvejebringelse af de nødvendige oplysninger. Det kan i den for-bindelse bemærkes, at ministeriet siden august 2013 tillige har benyttet sigaf projektsamarbejdet MedCOI til indhentelse af baggrundsoplysninger ombehandlingsmuligheder i asylansøgeres hjemlande.MedCOI (Medical Country of Origin Information) er et projektsamarbejdehovedsageligt finansieret af Den Europæiske Flygtningefond, der har tilformål at indsamle oplysninger om tilgængeligheden af medicin og be-handlingsmuligheder i asylansøgeres hjemlande.Forespørgsler til projekt MedCOI om behandlingsmuligheder i hjemlandebehandles af lægeligt uddannet personale, der screener forespørgslerne, in-2
den de sendes videre til besvarelse i asylansøgernes hjemlande. MedCOIanvender som udgangspunkt SOS International, hvor denne organisation ertilstede.
3