Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1357370_0001.png
1357370_0002.png
1357370_0003.png
1357370_0004.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
10. april 2014Kontoret for HumanitærtOphold og UdsendelserSagsbeh: Ditte RefsgaardSagsnr.: 2014-0032-1201Dok.:1107853
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 392 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 14. marts 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Thomas Tordal-Mortensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 392 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Vil ministeren kommentere artiklen "Forvirring: Databasemodsiger sig selv" (Politiken, 13. marts 2014) og oplyse, omdet er korrekt, at MedCOI, som anført i artiklen, har givet ind-byrdes modstridende oplysninger om kriseintervention vedselvmordsforsøg i Afghanistan, om dette i givet fald efter mi-nisterens opfattelse styrker tilliden til oplysninger fra MedCOI,samt om det er rimeligt at basere afgørelser om humanitær op-holdstilladelse alene på MedCOI uden at indhente oplysningerfra andre kilder om tilgængeligheden af medicin og andre be-handlingsmuligheder?

Svar:

1.

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har anmodet om Ju-stitsministeriets bemærkninger til en artikel i Politiken den 13. marts 2014vedrørende ministeriets brug af oplysninger om behandlingsmuligheder iasylansøgeres hjemlande fra databasen MedCOI i behandlingen af sagerom humanitær opholdstilladelse.Der er i artiklen bl.a. henvist til en konkret sag om humanitær opholdstil-ladelse vedrørende en afghansk statsborger og en række oplysninger fraMedCOI om tilgængeligheden af kriseintervention i tilfælde af selvmords-forsøg i Afghanistan.

1.1.

Justitsministeriet har identificeret den pågældende sag og kan i denforbindelse oplyse følgende:Justitsministeriet meddelte den 30. oktober 2013 afslag på en ansøgningom humanitær opholdstilladelse med henvisning til, at kriteriet om fraværaf behandlingsmuligheder i hjemlandet ikke var opfyldt.Det blev ved afgørelsen lagt til grund, at ansøgeren led af paranoid psyko-se og depression af svær grad med psykotiske symptomer, som er sådannemeget alvorlige psykiske sygdomme, som efter praksis vil kunne begrundemeddelelse af humanitær opholdstilladelse.Justitsministeriet lagde imidlertid også til grund, at ansøgeren kunne blivebehandlet for sine meget alvorlige sygdomme i Afghanistan, idet præpara-terne Zyprexa, Chlorpromazine og Mirtazapin samt præparater med det ak-
2
tive stof Amitriptylin, som ansøgeren havde behov for, efter ministerietsoplysninger er tilgængelige i Afghanistan.Oplysningerne om tilgængeligheden af de nævnte præparater blev indhen-tet gennem MedCOI, og ansøgerens daværende advokat blev ved breve afhenholdsvis 3. september og 4. oktober 2013 gjort bekendt med disse op-lysninger som led i partshøring efter reglen herom i forvaltningslovens §19, stk. 1.

1.2.

For så vidt angår de ovennævnte oplysninger fra MedCOI om tilgæn-geligheden af kriseintervention i tilfælde af selvmordsforsøg i Afghanistankan Justitsministeriet oplyse følgende:Det fremgår af en MedCOI-rapport besvaret den 27. juni 2013, at krisein-tervention i tilfælde af selvmordsforsøg er tilgængelig i Kabul.Det fremgår efterfølgende af en MedCOI-rapport besvaret den 1. august2013, at der ikke er mulighed for kriseintervention i tilfælde af psykose el-ler selvmordsforsøg i Afghanistan. Det anføres i den forbindelse, at der ik-ke findes sådanne services i Afghanistan.På baggrund af de to rapporter er der blevet fremsendt en supplerende hø-ring til MedCOI af et af medlemslandene. Det fremgår således af en Med-COI-rapport besvaret den 28. februar 2014, hvori der henvises til denovennævnte rapport besvaret den 1. august 2013, at udtrykket kriseinter-vention ikke er velkendt i Afghanistan, men at der siden 2004 er blevet ta-get initiativ til etablering af kriseintervention i Afghanistan, og at der aktu-elt er nogle centre i Kabul.Justitsministeriet kan hertil oplyse, at ingen af de nævnte MedCOI-rapporter er blevet indhentet på foranledning af ministeriet, og at de nævn-te oplysninger heller ikke er blevet tillagt betydning i forbindelse med sa-gens afgørelse, jf. ovenfor pkt. 1.1.Advokaten har i den konkrete sag anmodet om genoptagelse bl.a. medhenvisning til de to MedCOI-rapporter af henholdsvis 27. juni og 1. august2013. Justitsministeriet vil i forbindelse med sagens behandling naturligvistage stilling til advokatens indsigelser.

2.

Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 393 fraUdvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik, er det Justitsministeriets3
opfattelse, at anvendelsen af oplysninger fra MedCOI – der som anført harden grundlæggende funktion at sikre, at myndigheder i EU’s medlemslan-de har adgang til relevant og pålidelig information om behandlingsmulig-heder i udlændinges hjemlande – i sager om humanitær opholdstilladelsegenerelt har styrket oplysningsgrundlaget og nedbragt sagsbehandlingsti-den i de sager, hvor de danske repræsentationer efter erfaring anvenderlang tid til undersøgelse af behandlingsmuligheder i hjemlandet.Justitsministeriet finder ikke, at det, som er anført ovenfor under punkt 1.2vedrørende oplysningerne fra MedCOI om tilgængeligheden af kriseinter-vention i tilfælde af selvmordsforsøg i Afghanistan, giver anledning til enændret opfattelse.
4