Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1300939_0001.png
1300939_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. november 2013PolitikontoretJean E. Hørdum-Axelsen2013-0032-0944935565
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 38 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 16. oktober 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 38 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Vil ministeren redegøre for udviklingen og den aktuelle sta-tus, som bl.a. har været beskrevet i Fyens Stiftstidendes artik-ler: at erhvervsdrivende i Odense bliver presset til at betale be-skyttelsespenge af blandt andet den kriminelle indvandrerban-de Black Army fra Vollsmose?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Til brug for besvarelsen af Justitsministeriets anmodning harRigspolitiet indhentet et bidrag fra Fyns Politi.Fyns Politi har oplyst, at politikredsen er bekendt med, at dersker afpresning af erhvervsdrivende på Fyn, herunder særligterhvervsdrivende i Odense, og at afpresningen i visse tilfældehar sit udspring i rocker- og bandemiljøet.Det er Fyns Politis opfattelse, at de forretninger, som oftest ud-sættes for afpresning, er forretninger, som rocker- eller bande-grupperingerne selv benytter eller har kendskab til.Det er endvidere Fyns Politis opfattelse, at den massive indsatsmod rocker- og bandegrupperingerne i Odense har medført, atnogle grupperinger har udvidet deres aktiviteter i forhold til atindkræve ”beskyttelsespenge” med henblik på at skaffe midlertil grupperingernes aktiviteter samt økonomisk støtte til demedlemmer, der afsoner fængselsstraffe.Endelig har Fyns Politi oplyst, at politikredsen har fokus på atretsforfølge relevante personer i anledning af de pågældendesager. Fyns Politi har på den baggrund bl.a. via lokale medieropfordret erhvervsdrivende, der er blevet udsat for afpresning,til at anmelde forholdet til politiet og på denne måde medvirketil at få gerningsmændene retsforfulgt.”
2