Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1352391_0001.png
1352391_0002.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
31. marts 2014Kontoret for Humanitærtophold og udsendelserSagsbeh: Sasha Maria BaronSagsnr.: 2014-0032-1180Dok.:1096465
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 377 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 5. marts 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Thomas Tordal-Mortensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 377 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge

og Integrationspolitik:

”Agter Rigspolitiet på baggrund af den aktuelle skærpede for-følgelse af LGBT-personer i Uganda at gennemføre tvangs-mæssige udsendelser af ugandiske asylansøgere, der har hen-vist til homoseksualitet som begrundelse for deres asylansøg-ning, eller overvejes det at stille udsendelserne i bero?

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at det efter udlændingeloven er Ud-lændingestyrelsen – hvis der er tale om en sag, hvor ansøgnin-gen anses for åbenbart grundløs – eller Flygtningenævnet, derendeligt tager stilling til, om en udlænding, der ansøger omasyl i Danmark, opfylder betingelserne for at opnå opholdstil-ladelse i medfør af udlændingelovens § 7 (asyl). I tilfælde afafslag på ansøgningen fastsættes der i afgørelsen en frist forudlændingens frivillige udrejse, ligesom det angives i afgørel-sen, hvortil en tvangsmæssig udsendelse vil kunne ske, hvisudlændingen ikke udrejser frivilligt, jf. udlændingelovens § 32a.Udrejser udlændingen ikke inden for den fastsatte frist for fri-villig udrejse, drager politiet omsorg for udrejsen, jf. udlæn-dingelovens § 30, stk. 2. En sådan udrejse kan om nødvendigtske i form af en tvangsmæssig/ledsaget udsendelse til det land,der er angivet i afgørelsen som destination for en tvangsmæs-sig udsendelse.Rigspolitiet lægger i forbindelse med behandlingen af udsen-delsessagen Udlændingestyrelsens/Flygtningenævnets afgørel-se af asylsagen til grund. Rigspolitiet har således efter udlæn-dingeloven hverken kompetence til at ”efterprøve” udlændin-gemyndighedernes afgørelse eller kompetence til at udsætte enudrejsefrist, som er fastsat af udlændingemyndighederne.Rigspolitiet kan således ikke stille en udsendelse i bero.En fornyet prøvelse af asylgrundlaget vil i givet fald skulle skei form af en anmodning om genoptagelse af sagen til den myn-dighed – Udlændingestyrelsen eller Flygtningenævnet – derhar truffet afgørelsen.”
2