Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1358751_0001.png
1358751_0002.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Udlændingeafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. april 2014Asyl- og VisumkontoretTanja Yndigegn2014-0032-11771140604
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 369 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 4. marts 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJohanne Schmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 369 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ifølge en nyhed den 1. marts 2014 på internetportalen ”nyi-danmark.dk”: ”Ny praksis for udstedelse af fremmedpas tilpersoner født i Danmark af vietnamesiske flygtninge”(http://www.nyidanmark.dk/da.dk/nyheder/nyheder/udlaendingestyrelsen/2014/ny_praksis_udstedelse_fremmedpas.htm) harUdlændingestyrelsen – på baggrund af nye oplysninger ind-hentet via Udenrigsministeriet – ændret praksis for udstedelseaf fremmedpas til efterkommere af vietnamesiske flygtninge.Vil ministeren redegøre nærmere for disse nye oplysninger?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Udlændingestyrelsen, hvortil der henvises:”Udlændingestyrelsen anmodede den 7. februar 2014 Uden-rigsministeriet om at indhente oplysninger om dokumentati-onskrav i forbindelse med udstedelse af vietnamesisk nationa-litetspas og om, hvorvidt Den Danske Ambassade i Hanoi erbekendt med de faktiske muligheder for at få udstedt et viet-namesisk nationalitetspas for vietnamesiske statsborgere født iDanmark, der ikke er besiddelse af vietnamesiske identifikati-onspapirer.Udenrigsministeriet har ved brev af 24. februar 2014 oplyst,hvilke dokumenter der skal fremlægges ved indgivelse af enansøgning om vietnamesisk nationalitetspas. Udenrigsministe-riet har endvidere svaret følgende på spørgsmålet om, hvorvidtDen Danske Ambassade i Hanoi er bekendt med de faktiskemuligheder for at få udstedt et vietnamesisk nationalitetspas:”Hverken ambassaden i Hanoi eller de adspurgtekilder er bekendt med faktiske muligheder eller ek-sempler på, at vietnamesiske statsborgere født iDanmark eller andre lande har fået udstedt nationa-litetspas uden at være i besiddelse af vietnamesiskeidentifikationspapirer.”På baggrund heraf har Udlændingestyrelsen nu ændret praksis,således at voksne børn af vietnamesiske flygtninge som ud-gangspunkt kan få udstedt fremmedpas, hvis pågældende harforsøgt at få udstedt et vietnamesisk pas, men de vietnamesiskemyndigheder har afvist dette på grund af manglende dokumen-tation.”2