Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1346294_0001.png
UDENRIGSMINISTERIETDato: 14. marts 2014Spørgsmål: UUI alm. Del. Spm. nr. 342af19. februar 2014 stillet tiludenrigsministeren af Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
UUI alm. Del, Spørgsmål nr.342:Vil ministeren redegøre for Udenrigsministeriets aktuelle vurdering af sikkerheds- ogmenneskerettighedssituationen for LGBTI-personer i Uganda, herunder situationen for afvisteasylansøgere, der vender tilbage til Uganda efter at have søgt asyl i Danmark med henvisning tilderes seksualitet eller kønsidentitet?
Svar:Præsident Museveni underskrev den 24. februar 2014 den ”Anti-Homosexuality Bill”, somparlamentet vedtog kort før jul. Homoseksualitet har siden kolonitiden været forbudt i Uganda,men gennemførelsen af den nye lov, medfører en skærpelse af straffen for homoseksualitet.Loven er vedtaget, men endnu ikke trådt i kraft, og det er derfor fortsat usikkert, i hvilken gradloven vil blive håndhævet, og dermed hvor store konsekvenser loven vil have på sikkerheds- ogmenneskerettighedssituationen for LGBTI-personer i Uganda.Mens der er eksempler på, at der har fundet overtrædelser af menneskerettigheder sted over forLGBTI-personer har Ugandas regering offentligt tilkendegivet, at man ikke vil acceptere, atborgere tager loven i egen hånd og forfølger LGBTI-personer. Der er dog en stigning i antalletaf arresterede de seneste måneder, hvor anholdelserne er begrundet med f.eks. prostitution oggadeuorden. Sundhedsministeren har ligeledes offentligt tilkendegivet, at man ikke vildiskriminere i sundhedssystemet overfor LGBTI-personer. Det samme har Ugandas AidsKommission.I LGBTI miljøet i Uganda er der frygt for, at loven vil blive implementeret i højere grad endden tidligere lov, der var fra 1950. På den baggrund forsøger det internationale samfund iUganda at få håndfaste garantier fra Ugandas regering om, at man vil garantere LGBTI-personers sikkerhed og retsforfølge eventuelle overgreb. Ugandas regering har tidligereforpligtet sig på dette i 2012 i FN’s Menneskerettigheds Råd. Danmark følger situationen nøje.Spørgsmål vedr. tildeling af asyl hører under Justitsministeriet, og konkrete ansøgninger om asylbehandles af asylmyndighederne dvs. Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet.