Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. februar 2014Asyl- og VisumkontoretMartha Nør Hansen2014-0032-11381065593
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 317 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 7. februar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MarieKrarup (DF).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 317 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge
og Integrationspolitik:
”Vil det være muligt at lave regler, der gør forskel på uden-landske borgeres adgang til Danmark på baggrund af deres op-rindelseslands medlemskab af en international organisation,f.eks. EU, EØS, OIC eller andre?Svar:
I forlængelse af spørgsmål nr. 316 forstår Justitsministeriet spørgsmålet så-ledes, at det omhandler udenlandske borgeres adgang til Danmark på kort-varigt ophold.Det fremgår af udlændingelovens §§ 1 og 2, at statsborgere i de nordiskelande og statsborgere i lande tilsluttet Den Europæiske Union eller omfat-tet af aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde ikke ervisumpligtige ved indrejse her i landet.For så vidt angår borgere fra tredjelande er der som led i Schengensamar-bejdet indført fælles regler for passage af Schengen-områdets ydre græn-ser, herunder fælles visumregler. Som nævnt i besvarelsen af spørgsmål nr.316 fastlægger Rådets forordning (EF) nr. 539/2001 (visumforordningen)således en liste over de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddel-se af visum ved passage af de ydre grænser (negativlisten), og en liste overde tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for dette krav (positivlisten).Danmark deltager fuldt ud i denne del af Schengen-samarbejdet, hvorforspørgsmålet om visumpligt som udgangspunkt afhænger af det pågælden-de tredjelands placering på negativlisten eller positivlisten.Efter forordningens artikel 4 kan Schengenlandene i visse tilfælde indføreundtagelser fra de fælles regler om visumpligt og visumfritagelse. Der kanbl.a. indføres undtagelser for indehavere af et laissez-passer udstedt af vis-se mellemstatslige organisationer til deres ansatte og for medlemmer af devæbnede styrker, der rejser inden for rammerne af NATO eller Partnerskabfor Fred.Der er ikke mulighed for at indføre undtagelser for lande på grundlag afeventuelt medlemskab af en international organisation som eksempelvisOIC.2
3