Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1350482_0001.png
1350482_0002.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. marts 2014Asyl- og VisumkontoretLouise Nielsen2014-0032-11351061081
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 312 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 4. februar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraPeter Skaarup (DF).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 312 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes oplyse, hvorledes politiet håndterer asylan-søgere, der begår butikstyverier, herunder om der altid rejsessigtelse, samt om det er korrekt, at asylansøgernes kriminellehandlinger ikke må noteres i asylansøgningerne.

Svar:

1.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har ikke fastsat særlige retningslinjer for politi-kredsenes behandling af straffesager mod asylansøgere, herun-der om sigtelse af asylansøgere i sager om butikstyveri.Når den strafferetlige behandling af en sag mod en asylansøgerfor butikstyveri er afsluttet – typisk med en advarsel eller enbøde – forelægger politikredsen sagen for Udlændingestyrelsenvedrørende spørgsmålet om administrativ udvisning.Politiet orienterer helt generelt udlændingemyndighederne omasylansøgeres strafbare forhold, således at oplysningerne her-om kan indgå i udlændingemyndighedernes behandling afasylsagerne.”

2.

Spørgsmålet om, hvorvidt oplysninger om en asylansøgers kriminelleforhold vil indgå i udlændingemyndighedernes behandling af en asylsag,vil bero på en konkret vurdering af oplysningernes relevans.Oplysninger om en ansøgers kriminelle forhold kan bl.a. være relevante iforhold til anvendelsen af de procedurer, der indført mellem politiet og ud-lændingemyndighederne, som skal sikre, at asylsagsbehandlingen frem-skyndes mest muligt i forhold til asylansøgere, der begår kriminalitet.Herudover kan oplysninger om ansøgers kriminelle forhold have betyd-ning for afgørelsen af, om udlændingen kan opnå asyl i Danmark. Det føl-ger således bl.a. af udlændingelovens § 10, stk. 3, at en asylansøger somudgangspunkt ikke kan få opholdstilladelse efter lovens § 7, hvis asylan-søgeren begår kriminalitet under asylsagens behandling i Danmark ogidømmes en frihedsstraf herfor og i den forbindelse udvises med indrejse-forbud.2