Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1339148_0001.png
1339148_0002.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. februar 2014Asyl- og VisumkontoretAne Røddik Christensen2014-0032-11291056692
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 283 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 30. januar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJohanne Schmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 283 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge

og Integrationspolitik:

”Under henvisning til svaret på spørgsmål 172 (UUI alm. del)ønskes oplyst, om ministeren vil sikre, at Flygtningenævnetufortøvet underretter Rigspolitiet, når der i en konkret asylsaghos Flygtningenævnet foreligger en anmodning om genopta-gelse, således at man kan undgå, at asylansøgere, der afventersvar på deres genoptagelsesanmodning, unødigt afhentes af po-litiet og frihedsberøves, og så man samtidig undgår, at politietunødigt spilder ressourcer på at forberede en tvangsmæssig ud-sendelse, som ikke gennemføres, sådan som det tilsyneladendeer sket i en række sager om asylansøgere, der er konverteret tilkristendommen.

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhente enudtalelse fra Flygtningenævnet, der har oplyst følgende:”Flygtningenævnet behandler som udgangspunkt anmodningerom genoptagelse i den rækkefølge, nævnet modtager dem i.Visse sager behandles imidlertid forlods. Det gælder blandtandet sager om frihedsberøvede asylansøgere, sager om uled-sagede mindreårige samt sager, hvor det efter en indledendescreening skønnes åbenbart, at der skal meddeles tilladelse el-ler gives afslag på genoptagelse.Flygtningenævnet søger endvidere at fremskynde behandlin-gen af sager, hvor nævnet af Rigspolitiet bliver gjort bekendtmed, at en tvangsmæssig udsendelse af asylansøgeren er nærtforestående. Nævnet vil således så vidt muligt træffe afgørelseom genoptagelsesspørgsmålet, inden udsendelsen effektueres.Flygtningenævnet vil i sådanne sager under alle omstændighe-der tage stilling til, om der asylretligt er noget til hinder for atgennemføre udsendelsen. Der kan nærmere henvises til næv-nets bidrag til besvarelsen af spørgsmål nr. 31 stillet af Folke-tingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik den 11.oktober 2013.”
2