Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1339150_0001.png
1339150_0002.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. februar 2014Asyl- og VisumkontoretAne Røddik Christensen2014-0032-11291056687
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 282 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 30. januar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJohanne Schmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 282 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge

og Integrationspolitik:

”Vil forelæggelse af en dansk dåbsattest i sig selv føre til engenoptagelse af en sag om en kristen konvertit, der gør gæl-dende, at vedkommende på grund af sin religion risikerer asyl-relevant forfølgelse i hjemlandet, eller kræver Flygtningenæv-net som forudsætning for en genoptagelse andre former for do-kumentation for konvertering og kristent sindelag?

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Flygtningenævnet, der har oplyst følgende:
”En asylansøger, der har fået afslag på asyl i Flygtningenæv-net, har mulighed for at anmode nævnet om at genoptage be-handlingen af sagen. Nævnet vil efter praksis normalt genopta-ge behandlingen af en sag, hvis der i forbindelse med genopta-gelsesanmodningen foreligger nye faktiske oplysninger, der eraf så væsentlig betydning for sagen, at der er en vis sandsyn-lighed for, at sagen ville have fået et andet udfald, hvis oplys-ningerne havde foreligget i forbindelse med nævnets oprinde-lige stillingtagen til sagen.En dåbsattest vil normalt indgå med en vis vægt i vurderingenaf, om en sag vedrørende konversion fra islam til kristendom-men skal genoptages. Betydningen af en dåbsattest beror imid-lertid på en samlet konkret vurdering, der blandt andet afhæn-ger af de øvrige oplysninger i sagen. Som anført i nævnets bi-drag til besvarelse af spørgsmål 172 af 3. december 2013 stilletaf Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitikkan der således både være sager, hvor konversionen er indgåetsom en del af det oprindelige asylmotiv, og sager hvor konver-sionen først er blevet gjort gældende efter afslaget på asyl og iforbindelse med anmodningen om genoptagelse. Der er såledesikke muligt generelt at oplyse, om fremlæggelse af en dåbsat-test i sig selv vil føre til genoptagelse af sagen.”
2