Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1336296_0001.png
1336296_0002.png
1336296_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. februar 2014PolitikontoretTrine Dahl2014-0032-11221048587
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 275 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 23. januar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Karen Hækkerup/Trine Dahl
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 275 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Accepterer ministeren, at politiledelsen har vedtaget, at der erområder i Danmark, hvor politiet ikke griber ind over for ulov-ligheder og illegale indvandrere?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet antager, at spørgsmålet tager udgangspunkt i denoffentlige debat om den politimæssige håndtering af de privat-finansierede sundhedsklinikker for personer uden opholdstilla-delse i Danmark, der er etableret i henholdsvis Aarhus og Kø-benhavn.Indledningsvis kan det om disse oplyses, at sundhedsklinikker-ne drives af Røde Kors i samarbejde med Lægeforeningen ogDansk Flygtningehjælp med henblik på at sikre udlændingeuden opholdstilladelse lægehjælp.Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Rigspolitiet anmo-det henholdsvis Østjyllands Politi og Københavns Politi om enudtalelse.Østjyllands Politi har oplyst, at politikredsen som hidtil foreta-ger patruljering i området, hvor sundhedsklinikken er belig-gende, og at politiet retter henvendelse på sundhedsklinikken idet omfang, det er nødvendigt i forbindelse med efterforskningeller andre politiopgaver. Østjyllands Politi har ikke foretagetopsøgende indsatser på klinikken.Københavns Politi har oplyst, at sundhedsklinikken i Køben-havn er beliggende i umiddelbar nærhed af Istedgade og Kø-benhavns Hovedbanegård, hvor der færdes en række socialtudsatte grupper, og hvor politiet patruljerer intensivt på grundaf det særlige prostitutions- og narkomiljø i området. I det om-fang, politiet i forbindelse med patruljering konstaterer ulov-ligheder i området, skrider politiet ind over for disse, uansethvem gerningsmanden er. Politiet pågriber i den forbindelseogså illegale indvandrere. Der har dog hidtil ikke været tale omanholdelser, der konkret har kunnet henføres til personer, derhar besøgt sundhedsklinikken, men dette kan på den anden sideheller ikke afvises at have været tilfældet. Der er heller ikke ipolitikredsen registreret anholdelser i sundhedsklinikken af ud-lændinge uden opholdstilladelse i Danmark. Det er endvidereKøbenhavns Politis vurdering, at brugerne af sundhedsklinik-2
ken ikke i ordensmæssig henseende udgør et særskilt problem iforhold til andre grupper, der færdes i området.”Jeg kan herudover henvise til min forgængers besvarelser af 26. ok-tober 2011, 18. januar 2012, 13. marts 2012 og 15. november 2013af spørgsmål nr. 1, 93, 229 og 546 (Alm. del) fra Folketingets Ud-valg for Udlændinge- og Integrationspolitik, idet jeg som min for-gænger har fuld tillid til, at politiet varetager de opgaver, som politiethar i forhold til bl.a. udsendelse af udlændinge uden lovligt ophold iDanmark.
3